Váratlan fordulat: az LMP bravúrosan pörkölt oda a Fidesznek

Kép forrása: MTI

A közelmúltban több olyan esetnek is tanúi lehettünk, amikor a hatalmi ágak egyik legfontosabb ágazatába, az igazságszolgáltatásba is beitta magát a politika. Handó Tünde neve egyet jelent azzal a világképpel, amit a Fidesz tudatosan épített fölénk. Az LMP-sek látva a bíróságok elnarancsosítását, váratlan fordulattal gáncsolták ki a rendszert.

Az LMP nevére veszi azt a törvényjavaslatot, amelyben a bírák nagyobb kontrollt kapnának a Handó Tünde által vezetett Országos Bírósági Hivatal felett – derül ki az Azonnali.hu cikkéből, ahol a szerző úgy fogalmaz:

„Az LMP meglátta és megszerette az Országos Bírói Tanács (OBT) törvényjavaslatát”

A javaslat lényege, hogy erősebb kontrollt lehessen gyakorolni az Országos Bírói Hivatal fölött, ahogy az egy normális demokráciában alapvetés lenne.

Arról, hogy az LMP nevére veszi a törvényjavaslatot, Ungár Péter Azonnalinak küldött közleménye számol be.

A bírák többek közt azt szeretnék elérni, ha önálló jogi személyiséget kapna az OBT, másrészt, hogy indokolt esetben az OBT kezdeményezhesse az OBH-elnök meghallgatását a parlament igazságügyi bizottságában, valamint azt is, hogy hozzanak összeférhetetlenségi szabályokat azokra, akik Handó kinevezési jogkörébe tartoznak, valamint az ő hozzátartozóikra, hogy ne lehessenek tagjai az OBT-nek.

A törvényjavaslatot kizárólag parlamenti képviselők vagy az igazságügyi miniszter nyújthatja be az Országgyűlésnek, maguknak a bíráknak erre nincs lehetősége,

ezért is jöhet most jól nekik az, hogy az LMP frakciója – mivel arra számít, hogy az OBH-elnök a javaslatot nem fogja az igazságügyi miniszternek felterjeszteni – a nevére veszi a kezdeményezést, és önálló törvényjavaslatként benyújtja az Országgyűlésnek.

Minderről bővebben itt olvashatsz.

loading...