Orbán mesevilágban él: elképesztő kijelentést tett ma Salzburgban

MTI-fotó

Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára utazott Salzburgba. Nem fogta vissza magát, az újságírói kérdésekre is úgy válaszolt, mintha csak itthon beszélne hozzánk: a saját maga által kreált mesevilágnak megfelelően.

Nehéz elhinni, hogy elhiszi – talán így foglalható legjobban össze a kormányfő kommunikációja. Jó példa erre a Frontex-határvédelem esete. Amikor erről kérdezték Orbánt, így reagált:

„szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert”. Semmi szükség arra, hogy „ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről” – jelentette ki a miniszterelnök.

Ennél sokkal eszementebb kijelentése is volt. Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy várakozásai szerint szóba kerül-e a Sargentini-jelentés az ülésen, azt mondta:

„azon mindenki csak nevet”.

Szóval azon mindenki csak nevet… beleértve a képviselő-testület kétharmadát is, akik megszavazták a jelentést. Vagy épp az októberben idelátogatni készülő spanyol külügyminisztert, aki élesen bírálta Orbánt a napokban. 

Jól látható, hogy Orbán Viktor felépítette a saját cirkuszát, amiben ő, mint néző foglal helyet, és szeretné, ha mi a páholyban csatlakoznánk hozzá. Nem csak mi, egész Európa. Az viszont nem tűnik fel neki, hogy egyre többen állnak fel a széksorok közül, mert rájönnek, hogy mindaz, ami a színpadon folyik, csak puszta illúzió…

loading...