Újabb drabális pofont kapott Orbán – ez nagyobbat csattant, mint a Sargentini-tasli

Kép forrása: MTI

A Sargentini-jelentés után most újabb helyről jött a pofon. Ezúttal a spanyol külügy bírálta a kormányunkat. Méghozzá épp attól, aki hamarosan hazánkba látogat október végén.

A spanyol külügyminiszter xenofóbiával vádolta meg Magyarországot, valamint azzal, hogy a hatalmi ágak nincsenek szétválasztva, nincs sajtószabadság, továbbá pszeudodemokráciának nevezte nemcsak Magyarországot, de a térség többi államát is. A nyilatkozat kapcsán a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette Magyarország nagykövetét.

A vak is látja, hogy hazánkban már nem működik a jogállam, de érdemes pontosan megnézni, mivel is támadta a kormányunkat a spanyol külügyminiszter, majd megvizsgálni, hogy milyen érveket hozott fel erre a Fidesz.

Amit a spanyol külügy állít:

  • A magyar kormány idegengyűlölő.
  • A hatalmi ágak (törvényhozó, végrehajtó, igazságszolgáltatás) nincsenek szétválasztva, hogy egymást kontrolállhassák.
  • Nincs sajtószabadság.
  • Magyarországon nem demokrácia, hanem pszeudo, vagyis áldemokrácia működik.

Amit erre a Fidesz mond: (és most nagyon figyeljünk az érveléstechnikára!)

  • Lehetnek a két ország között nézeteltérések, és ebben „a turbulens európai politikai helyzetben” megfogalmazódnak kritikák az egyes országokkal szemben, azonban ezek hangneme nem lépheti túl a tisztesség és korrekt együttműködés kereteit.
  • Mindenki meggyőződhet arról, hogy teljes a sajtószabadság.
  • A hatalmi ágak is elkülönülve működnek,
  • A magyar emberek nem idegengyűlölők.

Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára tehát kifogásolta a „hangnemet,” valamint elmondta az állítások ellenkezőjét. Mindezt nem támasztotta alá. Hogy is tehette volna? Hiszen nincs mivel. Mindössze annyit tudott felhozni, hogy a kritika megfogalmazója „szélsőbaloldali.” Ez még úgy ahogy lehetne is érv, de egy nyilatkozaton belül hárítani és nyalni elég ciki, de az államtitkárnak ez is sikerült, ugyanis hozzátette:

 „Spanyolországgal kifejezetten felívelőben vannak a kapcsolatok, október végén várják a spanyol külügyminisztert Budapestre.”

Mármint Josep Borellt, a „szélsőbaloldalit,” aki épp most tette helyre Orbánt. Na erre varrjunk gombot!

loading...