Ungár: hála Istennek nem vettem meg a Magyar Nemzetet, és így nem került át a Fidesz kezébe

Fidesz-kém, Schmitt Mária „fiacskája”, az LMP tényleges vezetője – ilyen és ehhez hasonló címkékkel illetik Ungár Pétert, aki általában ezeket frappánsan csapja le, sőt, néha még rá is erősít a sztereotípiákra. A Népszava közölt vele interjút, ahol a politikus azon élcelődött, hogy a Magyar Nemzet megvásárlásának tervei kapcsán sokak úgy gondolták, valójában a Fidesznek veszi meg a napilapot.

„Azt én sem gondoltam, hogy fel tudok tartani egy mindennap megjelenő nyomtatott lapot, de azt elhittem, hogy online formában tovább tud működni. Amikor bejelentettem, hogy megvenném rögtön megjelentek a pletykák és különböző újságcikkek, hogy igazából a Fidesznek akarom megvenni a Magyar Nemzetet. Hála isten, hogy nem vettem meg és így nem került át a Fidesz kezébe. Remélem az irónia érződik az írott szövegben is” – mondja Ungár az újságíró kérdésére, miszerint komolyan gondolta-e, hogy megvásárolja a Magyar Nemzetet.

A napokban napvilágot látott Ungár Péter hosszú, provokatív írása az Azonnali.hu-n, amelyre többek is reflektáltak. A Népszava az abban foglaltakról is kérdezte az LMP-s honatyát.

– Szándékosan nem használja a bevett jobboldali-baloldali formulát?

– Mivel a balliberális konszenzus ellenfele vagyok, balról egyértelműen jobboldalinak látszom. Pedig ha ideálképet kellene nevesítenem, akkor számomra a nemzeti érdekeket kifejezetten szem előtt tartó, a második világháború után kormányzó brit Munkáspárt lenne az.

– Ebbe a balos patriotizmusba hogyan fér bele az a kijelentés, miszerint igaza van a Fidesznek a migrációs politikai alapvetéseiben?

Kezdjük kicsit messzebbről. Amikor elindult a Jobbik rasszista-cigányozós kampánya, majd a Fidesz migránskampánya, akkor a balliberális reakció mindössze annyi volt, hogy a jobboldal gyűlölettel mételyezi az embereket, és mindenki egy gyűlölködő zombi lesz. Pedig- és ez a lényeg! – a problémafelvetés helyes volt. Pontosabban volt benne olyasmi, ami azonos volt az emberek mindennapi valóságával. Ez akkor is igaz, hogyha a Jobbik rasszista módon beszélt egy közbiztonsági problémáról, a Fidesz pedig felelőtlen módon az EU-egyik legsúlyosabb kérdéséről. De utóbbi lényege mindenképpen az, hogy ki dönti el: ki élhet Magyarországon és erre mennyit áldozunk az említett jóléti állam közpénzeiből. És igen, vállalom: a kerítéssel morálisan egyet lehet érteni, és jobban tenné az ellenzék is, ha ezt tudomásul venné, mert a szavazói is szeretik a határzárat.

– Érdekes időzítés morális vállalhatóságot emlegetni azután, hogy kiderült: a kormány gyakorlatilag éhezteti azokat, akiknek elutasította a menedékkérelmét. – Abszurd, hogy sokadjára kell elmagyaráznom: nem értek egyet a Fidesz migránspolitikájának minden részletével: az alapfelvetést tartom helyesnek. Ha azt gondoljuk, hogy mindenki rasszista gyűlöletkeltő, aki szerint a kerítés jó, és a migrációs politikának nemzeti hatáskörben kell maradnia, nos akkor az ellenzék 3,6 millió polgárról lemond. És nem állunk olyan jól, hogy ezt meg lehessen tenni. Egyébként a média egy része – mondjak bármit – azonnal megvádol, hogy én vagyok Schmidt Mária náci fiacskája.

– Ezt hogyan dolgozza fel? – Nem érintenek meg. Azoknak az ágenseknek az „érvelése” ez, akik nem érdekeltek az ellenzéki politika megújításában, mert ha ez megtörténne elvesztenék maradék befolyásukat is.

A teljes interjú itt olvasható el.

loading...