Iszonyú állapotokra derítettek fényt: toxikus felhőben élünk, és a kormány erről hallgatott

Azt gondoljuk, hogy Európa közepén, a legmodernebb mérőműszerek birtokában, olyan védelmi technológiákkal, amelyekkel biztonságos keretek között tudunk akár több atomerőművet is működtetni, nem fordulhat elő, hogy mérgezett levegőt szívunk és olyan zajszennyezésben kell élnünk, amely az emberi szervezet számára elviselhetetlen? Sajnos rosszul hisszük, hogy nincs erre példa, ugyanis Magyarországon létezik egy gyár, ami régóta keseríti meg a lakók életét és amelynek működésével számos megbetegedés hozható összefüggésbe.

A szombathelyi Falco-gyár termelésének felfutásával a város levegőjének minősége sokat romlott és a 20 év alattiak körében jelentősen megnőtt a hörgőasztmások száma. A lakosok olyan krónikus beteg gyermekekről is mesélnek, akiket Ausztriába vittek, és csak ott nyerhettek teljes gyógyulást.

„Az egészséges környezethez mindenkinek joga van, de a szombathelyi Falco-gyár környékén élőknek ez csak ígéret marad. Állandó a zaj- és porszennyezés, ráadásul a megengedett érték többszöröse jut nekik. Ellátogattunk néhány helyi lakoshoz, hogy elmesélhessék a történetüket, amihez mi jogi segítséget fogunk tudni nyújtani” – írja a Facebook-oldalán Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő.

A honatya Szombathelyre látogatott, hogy a lakosokkal beszéljen kendőzetlenül a Falco-gyár okozta problémákról. Minderről egy összefoglaló videót készített, ahol az üzem szomszédságában élők számolnak be az áldatlan állapotokról.

A Falco-gyár ügyében már többször felszólalt a parlamentben Ungár Péter és Schmuck Erzsébet egyaránt. Az LMP-s képviselők most jogi segítségnyújtással próbálnak segíteni a lakosokon.

loading...