Mi folyik itt, Erdélyben?! – átfogó interjút készítettek az RMDSZ elnökével

Fotó: Baranyi Ildikó/MTI

Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével közölt nagyinterjút az Azonnali.hu.  Az elnököt kérdezték többek között a román parlament érdekcsoportjairól, a korrupcióellenes ügyészségről, a Néppárt helyzetéről, a Fidesszel való kapcsolatáról és sok olyan témáról, amely segít eligazodni Románia „bonyolult működésében”, ahogy Kelemen fogalmaz, az erdélyi magyarság lelkületében, az RMDSZ döntéseinek okaiban.

Nehéz erdélyi magyarként egy 7%-os parlamenti pártot megfelelően irányítani, vagyis úgy, hogy annak céljai, legfőképpen a magyarok érdekképviselete kompromisszumkötések, lobbizások folytán megvalósuljon.

„Egyik oldallal sem tudsz igazából jó szívvel, hosszútávon együttműködést kialakítani. Sem a mostani kormányzó oldallal, sem a mostani ellenzékivel. Hosszan meg tudom indokolni, hogy miért: és hogy bármelyik változat miért jelent mindenképp óriási kompromisszumokat. A másik lehetőség az, hogy nem működsz együtt senkivel, négy évig ülsz és duzzogsz egy sarokban a harminc szavazatoddal” – véli Kelemen.

Az RMDSZ elnöke szerint azonban egészen odáig, amíg valamely román pártnak nem lesz a kisebbségek számára is teljesen vállalható, támogatható programja, a magyarok nem fognak román pártra szavazni.

Kelemenék pártja első sorban az erdélyi magyarok problémáival kíván foglalkozni, épp ezért van az, hogy amikor a magyar miniszterelnökkel tárgyal, konstruktív javaslatokat tesz és arról próbálja meggyőzni Orbánt, hogy milyen támogatásokra volna szüksége az erdélyi magyarságnak. Az elnök kihangsúlyozza, hogy az RMDSZ mint párt soha nem kapott és nem is kaphat támogatást Magyarországtól.

„Amikor én belenézek a tükörbe reggel, soha nem Magyarországot látom, hanem az erdélyi magyarság problémái jönnek velem szembe. Meg vagyok győződve, hogy, ha egy magyarországi politikus reggelente belenéz a tükörbe, akkor a magyarországi problémák jönnek vele szembe, nem az erdélyiek” – mondja el Kelemen Hunor az Azonnali felvetésére, miszerint ha Erdélyben korlátoznák a külföldről támogatott szervezeteket, ahogy azt Magyarországon teszik, miként viszonyulna ehhez a romániai párt.

Emellett azonban az RMDSZ elnöke összességében elégedett a magyarországi támogatásokkal. Példákat is felsorol: gazdaságfejlesztés, egyházak, egyetemek, iskolák, szórványközösségek is jól jártak a magyar segítséggel, ugyanis mindezek fejlesztésére Romániából sosem került volna sor.

A Fidesz helyzetét a Néppártban Kelemen Hunor biztosítottnak látja. Szerinte a Néppártból való kizárásuk nem reális, hiszen a frakció jól jár az erős Fidesszel. (Az RMDSZ is a Néppárt tagja.) Arra az eshetőségre, hogy a Jobbik vagy az LMP is csatlakozhatna-e a jövőben, az elnök úgy válaszolt:

„Mi azt támogatjuk, hogy a Néppárt erős legyen. A Fidesz ott van, nem nekünk kell eldönteni ezt a kérdést. Konzultálnánk, ha ilyen igény felmerülne. Ők is megkérdeznek minket, ha Romániából valaki be akar lépni a Néppártba, ez a világ legtermészetesebb dolga. Én szürreálisnak tartom, hogy odajöjjenek, de lehet ezzel játszani. Sőt, én azt is el tudom képzelni, hogy az MSZP is átjön a Néppártba: miért ne erősítsük a Néppártot? Magyarországról mindenki jöjjön a Néppártba!”

A teljes interjú, ahol a fentieken kívül még nagyon sok dologról kérdezik Kelemen Hunort, az Azonnali.hu oldalon olvashatják el.

 

loading...