Megfenyegették Márki-Zay fellépő művészeit, de ehhez nekünk is van néhány szavunk!

Kép forrása: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Undorító, az előző rendszert jócskán felülmúló aljassággal álltak elő a Lázár János holdudvarához köthető sajtósok. Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestereként több művészt is meghívott az augusztus huszadikai városi ünnepségre. Hódmezővásárhely polgármestere az ünnepi koncerteket megelőző politikai pódiumbeszélgetés egyik szereplője lesz, amelyen közéleti kérdéseket – így a roma-integráció nehézségeit, Magyarország EU-s politikáját – elemzik Hadházy Ákossal, illetve Róna Péterrel.

Ennek kapcsán a helyi promenade.hu felelős szerkesztője, Megyeri József megcélozta a huszadikai ünnepségen fellépő művészeket, és egy igazán piszkos kérdéssort szegezett hozzájuk. A HVG megszerezte a kérdéseket egy fellépő előadótól. Alább idézzük azokat:

 • Miért tarják fontosnak, hogy egy pártpolitikai és kormányellenes műsor részeként lépjenek fel?

 • Nem tartanak attól, hogy politikai állásfoglalásként, hogy szerepvállalásként értelmezik majd, ha egy politikai pódiumbeszélgetést követően lépnek fel?

 • Vagy a politikai szerepvállalás volt a céljuk?

 • Nem tartanak attól, hogy azok a rajongóik, akik esetleg a kormánypártokkal, vagy más pártokkal szimpatizálnak csalódottak lesznek?

 • Nem tartanak attól, hogy egy kormányellenes politikai rendezvény fellépőiként a jövőben kormányellenes, ellenzéki, vagy LMP-s kötődéssel rendelkezőnek tartják majd Önöket?

 • Miért tartják fontosnak a művészek nyílt politikai szerepvállalását?

 • Mi a véleményük a kormány, illetve a kormánypártok munkájáról?

 • Amennyiben nem szimpatizálnak vele, miért és miben elégedetlenek azzal?

„Valószínűleg többeknek is elküldték, akik vállalták a fellépést, mert a május 1-i műsorunkat is hasonlóképpen puccsolták meg, akkor egy fideszes kötődésű telefonáló hívta végig a művészeket. Sajnos, akkor sikerrel, de most senki nem mondta vissza a részvételt” – mondta a hvg.hu-nak Márki-Zay Péter.

Szerinte hiába tettek úgy, mintha újságírói kérdés lenne, az álcázott fenyegetésből világosan látszik, mi a cél. „Végtelenül gusztustalan, ahogy művészeket kérdezgetnek, hogy ’nem fél attól…’ – jegyezte meg.

A polgármester hozzátette: információi szerint a hírportál domain-je ahhoz a Szél Istvánhoz köthető, aki Székkutas polgármestere, és Lázár János helyi jobbkezének tartják.

Nekünk is volna néhány kérdésünk Megyeri Józsefhez

 • A kormánypárthoz simuló aljas kérdései okán nem fél attól, hogy egyszer ez a hatalom leszerepel, és Önnek esetleg nem lesz állása egy olyan rendszerben, ahol az újságírói szakma visszakapja majd a becsületét, és nem művészek burkolt fenyegetéséből áll majd?

 • Nem fél attól Megyeri úr, hogy a kicsit is lelkiismeretes kollégái, ismerősei egy simulékony kádernek tartják, aki olyat is bevállal, amit annak idején Aczél elvtárs ideje alatt az Önhöz hasonló elődei?

 • Nem fél attól, hogy egy olyan hatalmat szolgál, amelynek hosszútávú, mérgező hatásai Önt és családját, esetleg utódait is érintik majd? Egy totalitárius rendszerben ugyanis kiszámíthatatlan, hogy mikor válik a kegyeltből ellenség, ezt bizonyára tudja.

 • Nem fél attól, hogy akár ennek a cikknek, akár a HVG-s forrásunknak nyoma akkor is megmarad majd, ha Ön már rég megbánta ezeket a kérdéseket, de beírva nevét a keresőbe, azonnal összekötik majd a személyével?

Megyeri úr! Az Önhöz hasonló „újságírók” még egy ideig biztosan felkapottak lesznek a kormányzati körökben, de ne feledje, hogy utána már maximum az újságkihordás területén látják szívesen az efféle ukászoknak lefekvő firkászokat.

Üdvözlettel, egy szebb szakmát kívánva,

Jabronka Richárd
Ellenszél.hu

 

loading...