Ezen hátast dobsz: a Fidesz betiltaná a hajléktalanságot! (Igen, jól olvasod)

MTI Fotó: Simó Endre

A Fidesz azt kéri a kormánytól (saját maguktól) hogy a most zajló alkotmánymódosítási folyamatban teremtsék meg annak jogi feltételeit, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, hiszen minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely.

A tervezet nagyon sok emberjogi kérdést vet fel. Ugyan több nyugati jóléti államban tiltott a koldulás, az utca életvitelszerű használata (pl. Norvégia) de azokban az országokban valóban meg van minden eszköz (politikai és civil hozzáállás főként) ami Magyarorszogán csak nyomokban fedezhető fel. Felháborító, hogy százak vesztik el életüket az utcán -főleg a kormány hibájából- erre szeretnének még egy lapáttal rátenni.

Bajkai István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ezzel a módosítással biztosítani lehetne, hogy a várost mindenki egyformán tudja használni. A Fidesz politikusa évtizedes problémaként emlegette, hogy sokan életvitelszerűen használják a közterületeket, ami a közbiztonsági és közegészségügyi veszélyek mellett megterhelő a városban élőknek. Kiemelte, az állam és az önkormányzatok kiterjedt támogatási rendszert – például nappali és éjszakai szálláshelyeket – biztosítanak, a közmunkaprogram pedig mindenki számára megnyitotta a munkavállalás lehetőségét.

loading...