Áltudományos maszlagot nyom le a torkunkon az Emmi

Ki ne hallott volna a homeopátiáról? A bizonyítottan működésképtelen gyógyászati módszer majd’ 200 éve veri ki a biztosítékot a valamire való tudósok körében. A módszert egy mélyre ható EASAC kutatás is cáfolja; egy 2017-es szeptemberi döntés értelmében nem minősül gyógyításra alkalmas kezelésnek az EU-ban. Az EASAC az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, tagja a teljes EU, Norvégia és Svájc

Kép: imgflip.com

MSZP-s képviselők olyan kérdésekkel bombázták az új emberminiszter Kásler Miklós onkológust, mint: Mit gondol az alternatív gyógyászatról? Nem tart-e szükséges további szabályozást vagy részletesebb kommunikációt a témában? Ezen alternatív gyógymóddal kapcsolatban Kásler Miklós viszont nem volt hajlandó válaszolni, helyette az Emmi államtitkára, Rétvári Bence válaszolt és nem volt rest védelmébe venni ezt a gyógymódnak jóindulattal sem nevezhető alternatív eljárást. Rétvári kifejtette:

„A homeopátia világszerte alkalmazott rendszer, ahol az alkalmazó orvos tudása és orvosi felelőssége dönteni, hogy adott páciensnél alkalmazza-e vagy sem.”

Ezzel a mondattal a saját kezét tisztára mosta, a vizes lepedőt az alkalmazó orvosokra húzza egyben. A homeopátiás szerek forgalmazása egy multimilliárd-dolláros biznisz. Valószínűleg erről Kásler nem tud, Rétvári viszont igen, ezért csaphatott le a válaszadásra. Meghúzódhat a háttérben egy ilyesfajta céggel kötött stratégiai megállapodás? Rétvári még hozzá tette:

„Természetesen a terület szabályozása és folyamatos nyomon követése elengedhetetlen, és felül is kell vizsgálni a természetgyógyászattal foglalkozó rendeleteket. A szakorvosok által végezhető, más alap orvosi szakképesítésre épülő hagyományos kínai orvoslás, illetve homeopátia gyakorlásának feltétele az egyetemi vizsga, az állami engedély és a kamarai tagság, valamint a dokumentációs kötelezettség.” -mossa tovább kezeit az emberminiszter, saját felelősségét elvitatva.

A homeopátia placebohatáson túli hatásosságát tudományos és klinikai tények nem támasztják alá. A homeopátiás készítmények gyakran oly mértékig vannak hígítva, hogy az eredeti oldatból csak csekély valószínűséggel kerül akár egyetlen molekula is a végtermékbe, így az ezen szerekkel végzett kezelés farmakológiai hatása valószínűtlen, és alapvető tudományos elveket sért.

Kép: Wikipedia Commons

Az ausztráliai National Health and Medical Research Center 1800 homeopátiával kapcsolatos kutatást vett metaanalízis alá, ezekből mindössze 225 ütötte meg a tudományosság minimális szintjét. A vizsgálatok alapján azt a következtetést vonták le, hogy a homeopatikus szereknek semmilyen egészségi hatásuk nincsen a minden esetben létező, ezért a nullapontnak tekinthető placebohatáson kívül, így gyógyszerként való alkalmazásuk nem felel meg az orvoslással szemben támasztott alapvető elvárásoknak sem.

Forrás: MTI, MTA, EASAC, Wikipedia Commons http://mta.hu/data/EASAC_Homepathy_statement_web_final_2.pdf

loading...