Kiszivárgott a borzalmas bizonyíték: választási csalás történt Pécsen

MTI Fotó: Ujvári Sándor

A legfelsőbb bíróság egyértelműen kimondta: a 040-es szavazókörben Pécsen durván megsértették a választást.

A hvg.hu számol be a félelmetes eseménysorról, amelynek eredménye, hogy az egyik szavazóköri delegált beadványa alapján, ha nem is közvetlenül, de a kúria határozata kimondta, hogy két konkrét ügyben is a Fideszt erősítő módon zajlott választási csalás. A HVG közlése szerint:

„a választás napján, kilenc körül egy férfi lépett a szavazóhelyiségbe, felvette a szavazólapot, majd segítséget kért a szavazatszámláló bizottság tagjaitól. A bizottság elnöke és egy szavazóköri delegált ajánlkoztak, mire a férfi kibökte, hogy neki Hoppál Péterre kell szavazni, ő ezért kapott fizetséget. A meglepett bizottsági tagok felvilágosították, hogy ebben a választókerületben nem Hoppál, hanem Csizi Péter a kormánypárti jelölt. Ezt követően a férfi kiment, röviden tanácskozott az utcán várakozó kisteherautó sofőrjével, majd visszajött, és leadta a szavazatát.”

A bizottság egyetlen nem fideszes tagja, Konkoly-Thege Júlia a bizarr jelenetet szerette volna jegyzőkönyvbe vetetni, de – milyen különös! – a javaslatát nem támogatták. Csakhogy Konkoly-Thege makacsul kitartott, és egy úgynevezett nem hivatalos jegyzőkönyvben rögzítette az esetet, amit viszont már aláírt a bizottság többi tagja és az elnök is.

Valamivel később viszont még különösebb események borzolták a kedélyeket:

„Fél órával később hárman érkeztek a szavazóhelyiségbe, de csak ketten akartak szavazni. A szavazófülkébe is hárman vonultak be, ott hangosan egyeztettek arról, hogy kire kell szavazniuk valakinek a megbízásából, majd távoztak. Az előző esetet jegyzőkönyveztető delegált tisztán látta, hogy a „kísérőnél” egy névsor van, amelyről már kihúztak néhány nevet.”

Mivel Konkoly-Thege Júlia személyesen is ismerte a két szavazót, utánuk rohant és magyarázatot követelt tőlük. Ekkor hallotta az utcán, hogy triumvirátus egy kisebb seregletnyi emberrel épp arról morfondírozik, hogy „kit lehetne még elhozni”. Ez pedig már több mint gyanús volt a bizottság hősiesen küzdő tagjának, aki ezért telefonjával rögzítette a beszélgetést és ezt a felvételt, valamint a felvétel leiratát csatolta a választási bizottsághoz benyújtott iratokhoz:

„Delegált: Sziasztok, mi volt ez itt? Mit csináltok?

Szavazópolgár 1.: Ő a Fideszre szavaz….

Szavazópolgár 2.: Jöttek szavazni.

D.: De ki ez az ember, aki itt veletek egyeztetett?

Sz. 1.: Ez? Jaa, ez a nagybátyám, az ő kedvéért, mit tudom én, mondom, jól van, akkor feljövök, azt csá. Nem akartam jönni sehova, nem akartam jönni.

D: És ő meg mit akart?

Sz. 1.: Hát ő, őt is fizeti a valaki. Mit tudomén. Fuvaros.

D.: Hogy mit mondtál?

Sz.1.: Fizetik. Őt is. Ő is egy ilyen izé, megbízott.

D.: És kire kellett szavaznod?

Sz. 1.: Fidesz. A Fideszre. Mindegyikünk arra szavazott.

Sz. 2.: Az az Orbán Viktor, nem?

D.: Aha.”

Ezután a delegált visszament a helyiségbe, ahol a szavazás folyt és egy hasonló kört futott le, mint a korábbi esetben: jegyzőkönyvet akart készíttetni, de a többiek ellenálltak, így csak nem hivatalos verziót írhatott – ráadásul ezt már csak a bizottsági elnök volt hajlandó aláírni.

Ám az igazi herce-hurca csak ezek után kezdődött! Konkoly-Thege ugyanis jogi útra terelte az ügyet (ennek bonyodalmas részleteitől most eltekintek, akit bővebben is érdekel, megtalálhatja a HVG cikkében), aminek az lett a vége, hogy sem a Választási Bizottság, sem a Nemzeti Választási Bizottság nem talált „semmi kivetnivalót” az esetben. Ám kitartó delegált nem hátrált és a Kúriához fordult, ami viszont megfordította az ügyet:

 

„A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 914/2018. számú határozatát – az OEVB 63/2018.(04.14.) számú határozatára is kiterjedően – megváltoztatja, megállapítja, hogy az országgyűlési képviselők 2018. évi választásának napján a pécsi 040. számú szavazókörben sérültek a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdés a), b) és e) pontjaiba foglalt, a választás tisztasága, az önkéntes részvétel, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi rendelkezések

Van még valakinek bármi kétsége afelől, hogy a Fideszben nem lehet megbízni, hiszen ott csalják el a választást, ahol csak tudják?

loading...