Pánik a Fideszben: bosszúból verhetik szét Budapestet

MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Inkább szétverik, minthogy bukjanak

Bár a győzelem a Fidesz ölébe hullott április 8-án, van ám egy szálka a körmük alatt, egy hajszál a levesükben, egy rozsdafolt a legújabb Audikon… a főváros ellenáll. Mit hoz a jövő? Szétverik vagy vállalják a bukást?

A 24.hu összefoglalója alapján sötét kép rajzolódik ki elénk a budapesti fidesz lelkivilága kapcsán. Az aggodalomra az ad okot, hogy

„a jövő őszi önkormányzati választásokon, amennyiben az ellenzék képes lesz megállapodni, a Fidesz-KDNP egyetlen polgármesterét, de meglehet, szinte egyetlen egyéni önkormányzati képviselőjét sem fogják beválasztani az új testületekbe.”

Noha a parlamentben kétharmadot szerzett a Fidesz, a listás szavazatoknak Budapesten mindössze 38 százalékát szerezte meg. Így aztán ma már egyértelműen az ellenzéken múlik, hogy „képes lesz-e átvenni a lehető legtöbb kerület irányítását”.

Egyes források szerint a pánik már olyan méretűre duzzadt a kormánypártban, hogy egynémely fideszes polgármester már nem is szeretné megkockáztatni a bukással járó lebőgést, így nem tervezi az újraindulást. Ám itt jön a turpisság! Egy fideszes szerint ugyanis

„Orbán szívesen old meg problémákat, de a gondolkodása nem problémacentrikus, hanem hatalomcentrikus. Itt most konkrétan az lebeghet a szeme előtt, hogy szét kell verni a pályát, ahol vereséget szenvedhetünk.”

Tehát a miniszterelnök képes lenne szétverni a teljes budapesti közigazgatást, az önkormányzati működést pedig életképtelen bürokraták kezébe adná csak azért, mert máris retteg attól, hogy esetleg hosszú idő után vereséget szenved. De ez még mindig nem a vége!

A források szerint ugyanis nyilván nem a valódi okkal fogják magyarázni a váratlanul életbe lépő radikális változásokat. Sokkal valószínűbb, hogy kreálnak egy ürügyet vagy óriási méretűre fújnak egy létező problémát, hogy erre hivatkozhassanak. Egyesek arról beszélnek már most, hogy a legvalószínűbb ügy a tömegközlekedés körül lehet. Ez a terület ugyanis meglehetősen körülményes: naponta többszázezren ingáznak Budapest agglomerációja és a belváros között, ám míg a BKK fővárosi kezelésben, addig a Volán és a Máv állami felügyelet alatt működik.

Hát mit ne mondjak, én megijedtem, mikor erről olvastam. Legutoljára a szocializmusban találkozhattunk ehhez hasonlóval, amikor is önkormányzatok helyett „Tanácsok” működtek, ám mindennek semmi köze nem volt a valódi önkormányzáshoz. Tényleg ott tartunk, hogy azok az idők, már megint ezek az idők?

 

loading...