Csúnyán megszívatták Kövér Lászlót: erre a lépésre még ő sem számított

Forrás: MTI

Kövér László meg a bajsza

Aki követi a politikát, az pontosan tudja, hogy bár az országban Orbán Viktor az úr, a Parlamenten belül Kövér László képzeli magát atyaúristennek. Csúnyán maga felé hajlik a keze, önkényesen átértelmezi, rosszabb esetben át is íratja a házszabályt, csak azért, hogy rosszabb helyzetbe hozza az ellenzéket. Ám most olyat léptek néhányan, amire a bajszos ezúttal nem számított…

A baloldali pártszövetség, az MSZP-Párbeszéd erős közepes teljesítménnyel zárta a választást. (Közepes, mert elmaradt a kormányváltás, de az egy évvel korábbi 0% és 6%-hoz képest azért jelentős javulás!) Ennek az lett az eredménye, hogy összesen 20 képviselőt delegálhattak a magyar Országgyűlésbe. A nehézség akkor keletkezett, amikor kiderült, hogy a Párbeszédnek mindössze három mandátum jutott.

A gond ugyanis az, hogy egy korábbi alkalommal

Kövér László durván megszigorította a frakció-alakítás szabályait

így pusztán a három Párbeszédes képviselő nem lett volna elég, hogy önálló képviselőcsoportot (a frakció hivatalos neve) alapítson. Ravasz trükkre volt tehát szükség, ha ki akartál játszani a parlament rigolyás házmesterét, Kövér Lászlót.

És itt jön a fordulat: a szocialisták ugyanis kezdettől fogva eltökéltek voltak abban, hogy két frakció szövetségét kell létrehozniuk, hiszen ez jóval több megszólalást és pénzügyi erőforrást jelent, ami a mai ínséges időkben bizony nélkülözhetetlen fegyver a Fidesszel szemben. Ahogy a hvg.hu részletesen is beszámol, a következő hadicselt hajtották végre a baloldali pártvezetők. Először is a liberális Böősz Anett jelezte, hogy szívesen lenne Párbeszédes, ám ezzel még mindig csak négyen voltak, míg a frakcióhoz legalább öt emberre van szükség. És ekkor lépett az MSZP.

A szocialista párt a mai választmányi ülésén ugyanis úgy határozott, hogy

„Burány Sándor […] átül a Párbeszédhez – megtartva MSZP-tagságát –, így létrejöhet az önálló frakció, ami több pénzt és több parlamenti lehetőséget jelent.”

A helyzet pedig az, hogy ezzel Kövér László kezdhet már semmit! Kövér ugyanis rendre csépelte a párbeszédes politikusokat. 2013-után, amikor kiváltak az LMP-ből, nem alapíthattak frakciót, mert „nem indult Párbeszéd nevű párt a választáson”. 2014 után pedig a függetlenként bent ülő, izgalmas performanszokat végrehajtó Szabó Tímeát büntette a házelnök irtózatos, többszázezres levonásokkal, amiért ki merte fejezni a véleményét. Így az, hogy mostantól lesz Párbeszéd frakció, óriási előrelépés Karácsony Gergely pártjának és hatalmas bosszúság Kövér Lászlónak. Ha másért nem is, ez utóbbiért mindenképp megérte!

 

loading...