Orbán Viktor gyakorlatilag beismerte a bukást: ez többet mond minden szónál

Kép forrása: MTI

Vita nélkül

Tegnap éjjel tartott Baló György az RTL-klubbon miniszterelnök-jelölti vitát. A műsorban megjelent minden valamire való pártvezető, egyet kivéve. Kitalálják, hogy ki nem ment el?

A válasz persze egyértelmű: Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, Magyarország kormányfője úgy határozott, hogy ezt most inkább kihagyja. A 444.hu tudósítása az estéről meglehetősen részletgazdag, így most eltekintenék attól, hogy Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd), Szél Bernadett (LMP) és Vona Gábor (Jobbik) egyébként üdítően kulturált vitáját bemutassam. Az igazán érdekes kérdés ugyanis az, hogy

mit üzen Orbán Viktor (Fidesz) a távolmaradásával?

Egy dolgot szögezzünk le már az elején: az RTL Klubon vitázni nem ugyanaz, mint valamilyen kis belvárosi értelmiségi klubban egymás torkának esni (persze csak képletesen!). Az ország legnagyobb kereskedelmi televízióját ugyanis rengetegen nézik, a potenciális elérés akár a milliós (!) nagyságrendben is lehet.

Orbán Viktor tehát nem egyszerűen Baló Györgynek mondott nemet, amikor elbliccelte a tegnapi vitát. Orbán Viktor annak a milliónyi embernek fordított hátatakik egyébként elvárták volna, hogy a miniszterelenök legalább megpróbálja megvédeni a mundér becsületét. Ám a Fidesz elnöke ezzel a lépésével gyakorlatilag megüzente:

„Meg sem próbálom, mert úgysem lehet.”

Kicsit fordítsuk meg az egészet: ha az ember őszintén hisz az igazában, magát tehetségesnek tartja, a kormányzását pedig kellően szakszerűnek, akkor nincs az a vitás helyzet vagy kínos szituáció, amiben ne tudná/merné megvédeni a maga igazát. Ám amikor érzi az ember, hogy vaj van a füle mögött, hogy túl sokat füllentett, hazudott és rágalmazott már másokat ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt adjon számot a tetteiről, akkor bujkálni kezd és menekül az emberek figyelő tekintete elől.

Ám ez maga a beismerés! A választás előtt nem elmenni egy ilyen horderejű vitára az azt üzeni Magyarország minden lakójának, hogy

Orbán Viktor politizálása védhetetlen vagyis megbukott.

Kell-e nekünk ennél is több bizonyíték? Elvégre – ilyen értelemben – maga Orbán Viktor ismerte el, hogy a rendszere összeomlott. Már csak el kell mennünk szavazni és vége is a rémálomnak!

loading...