Karácsony olyan beszédet mondott, amitől a Fidesz-székház is megremeg

Karácsony Gergely a civilek tüntetésén szónokolt.

Dobpergéssel és közös ovációval ért véget az a beszéd, amit Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt mondott el a kongresszuson. A közvéleménykutató intézetek szerint is legnépszerűbb politikus frenetikus szónoklata felpezsdítette a nézőközönséget, áprilisban pedig felpezsdíti a választókat is. Egyelőre minden jel erre utal.

kari2

Április 8-a nemcsak egy egyszerű kormányváltás, korszakváltás vagy rendszerváltás napja lesz, hanem olyan napnak kell lennie, amikor a magyarok nemcsak nemet mondatnak valamire, de igent is valami másra – mondta beszédében Karácsony Gergely.

Azt hangoztatta, elindítják a változást, ami április 8-án „megforgatja” az ország sorsát annak érdekében, hogy a magyarok azt a Magyarországot kapják, amelyet régóta megérdemelnek. Sokan akarják a változást, és félnek attól, hogy ez nem fog bekövetkezni – közölte. Van alternatíva, sőt valójában a kormánynak csak alternatívája van, mert az országnak nincs kormánya – fogalmazott.


Akiknek az lenne a dolguk, hogy az országot kormányozzák, azoknak se szívük, se eszük, se kedvük nincsen hozzá, mert azzal vannak elfoglalva, hogy visszaéljenek hatalmukkal – jelentette ki Karácsony Gergely. Az elmúlt nyolc év egyetlen győztese a Fidesz, de vesztese az egész ország – mondta.

A szociális demokrácia modelljéről beszélő Karácsony Gergely azt mondta, olyan új közös otthont kell teremteni az országnak, amely nemcsak az elmúlt nyolc évvel, hanem az egész rendszerváltozás kudarcaival is képes szembenézni. Szavai szerint ők az ország sikerét az emberek sikerességére alapozzák, ugyanis egy kormánynak a magyar emberek oktatásába, bérébe, egészségébe, biztonságába és nyugdíjába kell befektetnie. Szakítani kell azzal a három évtizedes modellel, amelynek során a gazdaság működését arra próbálták alapozni, hogy idecsábították a külföldi tőkét – tette hozzá.

kari5

A szociális demokrácia programja az új magyar középosztály megteremtésének programja – jelentette ki Karácsony Gergely. Talpra állítják az oktatást, visszaadják a pedagógusok szabadságát és méltóságát, megemelik a béreket, és olyan iskolákat teremtenek, amelyek felkészítik a fiatalokat arra a jövőre, amelyben a tudás lesz a legfontosabb – ígérte. Olyan egészségügyet kell csinálni, amely valóban az egészségről szól, mert mindenkinek jár a méltó ellátás – mondta.


A magyar béreket nem könnyű felzárkóztatni az európai bérekhez, de olyan adórendszert kell alkotni, amivel a kormányváltás után azonnal meg tudják emelni az alacsony keresetűek bérét – szögezte le a kormányfőjelölt. Hozzátette: amikor emelkednek a bérek, akkor a nyugdíjak nem maradhatnak el tőlük. Karácsony Gergely arról is megemlékezett, hogy szombaton lett volna Göncz Árpád 96. születésnapja. A volt államfőt idézve azt mondta: „én azokat akarom szolgálni, akiknek szolgálója nincsen”.

Ha meg akarjuk változtatni a politikát és a politikán keresztül Magyarországot, akkor nem kell mást tennünk, csak ezt a mondatot komolyan venni – jelentette ki. Leszögezte, nem „nyomult” azért, hogy miniszterelnök-jelölt legyen, és többször is elmondta, szívesen támogatna mást, aki képes az ország közös ügyét nézni. Hozzátette: ezután nem mond ilyet, mert úgy érzi, csak az ő szövetségük az, amely nem az ellenzéket hanem a kormányt akarja leváltani – fogalmazott.

Karácsony Gergely hozzátette: büszke arra, hogy az MSZP pirosa és a Párbeszéd zöldje összeért, de középen szükség van a változást akaró emberek fehérjére is.

kari3

Ez a fehér réteg a választásokhoz közeledve egyre inkább kezd elszínesedni. A kampány beköszöntével a bizonytalanok egy része pártot választ, és jellemzően a számára legszimpatikusabb politikai szereplő mellett teszi le voksát. Jelen pillanatban a jobboldalhoz köthető intézetek is Karácsony Gergelyt mérik a legnépszerűbb politikusnak, így kijelenthető, hogy jelenleg ő Orbán legesélyesebb kihívója.

A mai nappal hivatalosan is elkezdődött a kampány, amit Karácsony Gergely köreiben csak „adventként” emlegetnek.

loading...