Zuhanni kezdett a Fidesz, lendületben az ellenzék – megjöttek a legfrissebb eredmények

Forrás: Máthé Zoltán / MTI

Valami megmoccant

Komoly elmozdulás látszódik a Republikon Intézet által elkészített legfrissebb közvéleménykutatás adataiból. Ha ezek a trendek folytatódnak, akár különös meglepetések is érhetnek minket áprilisban.

Az elmúlt hónapokban a Fidesz toronymagasan vezetett és a rekord magasnak számító 57%-os támogatottságával a pártválasztók körében legyőzhetetlen monstrumnak tűnt. Eddig. Hiába ugyanis az egész országot elárasztó gigapropaganda, megfordulni látszik a szél. A kormánypárt ugyanis radikális zuhanásba kezdett és máris négy százalékpontot veszített a támogatottságából. Ez talán elsőre nem tűnik soknak, de ne feledjük el, hogy még csak most indul az igazi kampány.

Ez pedig azért is fontos, mert az ellenzék mintha lassanként összeszedné magát. Az MSZP és szövetségese a Párbeszéd egy hónap alatt 2%-ot erősödött. Mindez persze összefüggésben állhat azzal, hogy a szociáldemokraták és zöld baloldaliak szövetségének élén a népszerűségével Orbán Viktorral vetekedő Karácsony Gergely lett.

Az LMP 4%-on áll, a Demokratikus Koalíció stabilan tartja az 5%-os eredményét. A Momentum 3, az Együtt 2 százalékot érne el ha most lennének a választások.

És hogy mi mindebből a fontos? Az első, hogyha pusztán a számokat nézzük, akkor a Fidesz még mindig vezet, ez kétségtelen. Ám ha a trendek vizsgáljuk, azt vehetjük észre, hogy trendfordulóhoz érkeztünk. A kormánypárt zuhanni, az ellenzék erősödni kezdett. Ha ez így folytatódik (márpedig a kampányban hatványozottan felerősödhetnek ezek a folyamatok) és

az ellenzék képes együttműködni az egyéni körzetek szintjén

akkor Orbán Viktor mégsem iszogathatja olyan nyugodtan hátradőlve azt a bizonyos kávéját. Valami megmoccant. Innentől rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki belőle.

 

 

loading...