Közvélemény-kutatók: csak Karácsonynak van esélye Orbán ellen

Néhány hónappal ezelőtt kevesen voltak, akik komolyan hittek abban, hogy a 2018-as változásokon sikerül találni egy olyan miniszterelnök-jelöltet, aki népszerűségében akárcsak megszorítja, nemhogy megelőzni Orbánt. Karácsony Gergely ebben a rangsorban veri a jelenlegi miniszterelnököt és a jelölése óta úgy ível felfelé a támogatottsága, ahogy azt a legoptimistább elemzők sem gondolták volna.

Nem házi kutatások, hanem komoly mérések alapján jött ki az eredmény

Három szempont szerint Karácsony Gergely a legkiemelkedőbb a magyar közéletben.

Ő:

  • a legnépszerűbb
  • a legkevésbé elutasított
  • és a legintegratívabb ellenzéki politikus.

gergo_nyiregy-9

Gyakorlatilag az összes közvélemény-kutató intézet ezt a mérési eredményt hozta ki. A legfrissebb januári Medián-felmérésben egy kérdés arra vonatkozott, szívesen látná-e fontos szerepben az adott politikust. Az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltjét ismerők 46 százaléka látná szívesen pozícióban, amivel beérte Orbán Viktor miniszterelnököt és Áder János köztársasági elnök után holtversenyben a második-harmadikok – megelőzve a teljes ellenzéki mezőny összes többi szereplőjét. Egy másik kérdéssel a Medián arra kereste a választ, hogy Orbánnal szembeállítva hány százalék választaná az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket; itt is Karácsony van az élen.

A Publicus és a Fidesz-közeli Századvég is Karácsonyozna

A Publicus Intézet január közepén a Vasárnapi Hírek megbízásából készült közvélemény-kutatásában szintén Karácsony a legnépszerűbb vizsgált politikus. A Fidesz-közeli Századvég legfrissebb kutatását december végén hozta nyilvánosságra, eszerint is Zugló polgármestere a legnépszerűbb ellenzéki.

A Jobbikhoz közel álló Iránytű Intézet október végén vizsgálta utoljára a politikusok népszerűségét, akkor 57 pontos szimpátiaindexszel a legkedveltebb ellenzéki náluk is Karácsony volt.

A személyes népszerűség ellenére Karácsony a szövetségben hisz

Karácsony Gergely szerint fontos eredmény, hogy össze tudott fogni egy baloldali szociáldemokrata és egy baloldali zöldpárt, de jelezte, széles együttműködésben gondolkodnak és szeretnék tovább szélesíteni a szövetséget, ajtójuk nyitva áll mindenki előtt, aki változást akar.

Szerinte nemcsak a választási matematika miatt van szükség együttműködésre.

A miniszterelnök-jelölt szerint egyetlen feltételük van: a szövetség ne a múltat építse, hanem a jövőt. Nem a 2010 előtti világot szeretnék visszahozni. Egy új modellt, a szociális demokráciát szeretnék megvalósítani – hangoztatta.

tatabanya-6

Neves szakemberek sorakoztak fel Karácsony mellett

Két tucat szakértő részvételével alakult meg Karácsony Gergely tanácsadó testülete, amit a volt uniós biztos, Andor László vezet.

Andor László egy interjúban azt mondta, Karácsony Gergelyt több párt is támogatja, és fontos, hogy ha erre igénye van, akkor egy politikában jártas személyekből álló testület nyújtson neki segítséget akár a programalkotásban, akár a választók meggyőzésében.

„Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem pártok tanácsadó testülete lesz. A miniszterelnök-jelölt felkérésére jött létre, mert úgy látja, hogy a kampányban, ami a programhirdetés időszaka, szüksége van arra, hogy szakértőkkel konzultáljon. Arra fókuszálunk, hogy melyek a legfontosabb feladatok, legyen szó a civil társadalomról, a munkanélküli segélyről vagy a járóbeteg-ellátásról” – fogalmazott. A testületben többek között olyan neveket is megtalálhatunk, mint Bozóki András, Fleck Zoltán, Vértes András, L. Ritók Nóra vagy éppen Wittinghoff Tamás.

Karácsony a testületről elmondta: „Megállapodtunk abban, hogy a következő időszakban heti rendszerességgel tartunk üléseket. Három munkacsoportban fogjuk kidolgozni a szociális demokrácia programját, ami az április 8-i választás után a Karácsony-kormány programjának alapja lehet. A szociális demokrácia vízióját három témakörben bontjuk ki: az emberbe való befektetés, a fenntartható gazdaságfejlesztés és az európai jogállamiság újjáépítése lesznek a program fő fejezetei.”

erdely1

Karácsony nem áll meg az országhatárnál

A miniszterelnök-jelölt pénteken Kolozsvárott tárgyalt és tartott lakossági fórumot, tegnap pedig Marosvásárhelyen ült egy asztalhoz Markó Bélával. A határon túli magyarokkal kapcsolatban is világos, érthető üzeneteket fogalmazott meg. Mindenekelőtt tisztázta az alábbiakat:

  • határozottan kiáll a választójog megtartása mellett
  • a választójogot úgy alakítaná át, hogy a határontúliak ne az itthoni pártokra szavazzanak, hanem a saját közösségeik által állított jelöltek közül választhassanak.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje elmondta, régi hagyomány, hogy valaki kisajátítja a nemzeti kérdést, ő akarja megmondani, ki magyar és ki nem. Ezt tette szerinte Orbán Viktor is, a magyar baloldal pedig ehhez asszisztált, szimbolikus értelemben nagy sebet ejtve a nemzetpolitikán. Az RMDSZ-nek viszont semmivel sem volt nehezebb dolga a baloldali kormányok alatt – tette hozzá.

erdely2

Arról beszélt, olyan patrióta nemzetpolitikát képviselnek, amely valóban az autonómiára épít. „Nem mi akarjuk megmondani, hogy ki legyen az RMDSZ-elnök és kire kell szavazni” – fogalmazott. A Kós Károly Akadémia marosvásárhelyi székházában tartott sajtóértekezleten házigazdaként Markó Béla volt RMDSZ-elnök kifejezte meggyőződését, hogy a határon túli magyarság helyzetét nem lehet pártpolitikai szempontok szerint megközelíteni, a nemzeti kérdésben konszenzusra van szükség, az erdélyi magyarságnak pedig a teljes magyarországi politikai élet támogatására van szüksége.

Karácsony előretörése példátlan és figyelemreméltó. Április nyolcadikáig már nincs sok idő hátra, de ha a fejlődés ebben az ütemben folytatódik, a következő miniszterelnököt nagy eséllyel Karácsony Gergelynek fogják hívni.

loading...