Valami nagyon sötét dolog történik a Momentumban: felfedjük a valóságot

Forrás: MTI

Fiatalok és ártatlanok?

Emlékszünk még ugye? Fiatalok és lelkesek, ártatlanok és csillog a szemük. A politika megújítására, a régi rend eltakarítására esküsznek. Hirdetik, hogy ők az új, a tiszta generáció. Ám a végén kiderül, hogy a háttérben sötét és alattomos játszmák manipulálják az eseményeket. Ha ön arra gondol, hogy a Fideszről beszélek, akkor ezúttal csúnyán bakot lőtt…

Az alig mérhető, politikai értelemben újszülött Momentum hátsó berkeiben úgy tűnik, durvább hatalmi villongások és szerelmi ármánykodások zajlanak, mint egy királydrámában. Az index.hu számolt be a zaftos pletykákról, melyek egy véletlenül nyilvánosságra került levél miatt robbantak be a köztudatba. Miután ugyanis a kivételes eredményekkel zárult nolimpia kampányukat követően nemhogy növekedni voltak képtelenek, de botrányt botrányra halmoztak (veszteséges nyári tábor, gyenge kampányok, kínos politikai megnyilvánulások), irtózatos feszültségek cincálták szét az ifjú szervezetet. Több vezető pedig az asztalra csapva otthagyta a Momentumot.

Papp Gergő, aki korábban a párt kommunikációjáért felelt, távozásakor nem csak az ajtót csapta be maga után, de egy nyílt levélben próbálta a Momentum tagságának figyelmét felhívni az érlelődő veszélyre. Mint Papp írta:

„A Momentum anyagi, morális és politikai válságban van”

ami elég megdöbbentő lehet egy ennyire fiatal szervezet esetében. Hát nem azt várnánk a magukat új generációként beharangozó fiataloktól, hogy ők ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, mint azok, akiket ők maguk vádolnak? És ez még csak a feneketlen kút legszéle, van még mélyebb is:

„Nem meglepő, hogy sokan azt érzitek, hogy a szakadék szélén vagyunk […] előtérbe került a bizalmatlanság, a gyanakvás és egy lefelé menő spirálba kerültünk”.

Durva, hogy huszonéves srácok így eluralkodhat a paranoia? Igen, nagyon durva. Ám ami ezután jön, az mindent felülír, amit korábban gondoltunk.

Ármány és szerelem Machbettel vegyítve

A levél legsúlyosabb része ugyanis minden bizonnyal az a szakasz, amely a Momentum elnök Fekete-Győr András és az alelnök Soproni Tamás közötti háttérhatalmi villongásokról rántja le a leplet. A távozó kommunikációs vezető szerint ugyanis

„Soproni Tominak hónapok óta az az egyetlen és legfőbb politikai célja, hogy legyőzze Andrist majd átvegye a helyét”

amihez azt is hozzáteszi, hogy

„az elnökség a saját kis hatalmának és paranoiájának rabja lett” 

Ez azért elég rémítően hangzik, különösen úgy, hogy néhány hónappal ezelőtt sokan még ezekben a srácokban látták Magyarország „új reménységét”. Ha ön, kedves olvasóm, most úgy véli, mindez igazán szörnyű és elfogadhatatlan, akkor készüljön lelkiekben, mert a Momentumnak sikerült olyan mélységekbe leszállítania a magyar politikát, amit egy korábbi politikusnak, még Orbán Viktornak sem sikerült: szerelmi játszmákat vontak be a politikába.

A kiszivárgott levélből ugyanis kiderül, hogy Soproni Tamást és a Momentum jól ismert arcát, Orosz Annát jó ideje már gyengédebb szálak is összefűzik egymással. Amivel persze még önmagában nem lenne gond, fiatalok, sokat dolgoznak együtt, természetes dolog, hogy beindulnak a hormonok. Csakhogy

„Kb. 1 hónapja együtt vannak, és érzelmileg zsarolják egymást a politikai döntéseknél, így egyszerűen nem szavaznak egymás ellen fontos kérdésekben az elnökségben.”

Szerelmesek? Forrás: MTI
Szerelmesek?
Forrás: MTI

Őszintén mondom, hogy nem találok szavakat. Én aztán sok dolgot el tudok képzelni politikusokról, de hogy valaki a szerelmi ügyeket összemossa a politika kérdéseivel, az még nekem is új. Csak játszunk el egy pillanatra a gondolattal, hogy ezeknek a gyerekeknek az országot érintő kérdésekben kellene dönteniük! Költségvetés, kórházak, iskolák, honvédelem… hogy néhány kiemelt területet említsek. Vajon ott is engednének az érzelmeik csapongó hullámainak? Vajon kitennének egy országot a változékony szerelmük szeszélyeinek? A válaszok aggasztóan sötétnek tűnnek.

Bevallom, szomorú mindezt látni. De nem fogunk sírni. Inkább előbb derüljön ki a baj, mint később. Márpedig itt csúnyán kiderült, ez nem is kérdés. A Momentum-mesének viszont ezzel vége van. Talán nem is baj ez. Végre foglalkozhatunk a lényeges dolgokkal. Mint amilyen a kormányváltás.

loading...