Kitálalt a Fideszről a német kampányguru: a nyilatkozata mindent átír

Forrás: newsonia.com

Nem reménykedni, hanem győzni kell!

Miért van az, hogy miközben mindenhol romló közállapotokat látunk, az emberek pedig többnyire megvetéssel beszélnek a kormányról, mégis sokan csak fáradtan legyintenek, ha az áprilisi választás szóba kerül? „Úgysem lehet” – sóhajtoznak vagy csak kétkedő félmosollyal rázzák a fejüket. Ám amit a német kampányguru mondott, átírhat mindent, amit eddig a kormányváltásról gondoltunk.

Kezdjük az elején: külföldi kampányokban jártas szakértőket pont azért szerződtetnek a pártok, hogy külső szemmel tudjanak ránézni a magyar politika aktuális állására. Sokszor megesik ugyanis, hogy az elsőre megoldhatatlannak tűnő nehézségek egy másik nézőpontból valójában nevetve megoldható semmiségekké változnak. (Ezt a saját életünkben is számtalanszor tapasztalhatjuk, ha alaposan figyelünk.)

Éppen ezért különösen érdekes, hogy miket mondott Heiko Kretschmer, az MSZP új kampány-tanácsadója a 168 órában megjelent interjújában, melyről a hvg.hu adott összefoglalót. A német származású Kretschmert azért szerződtette az MSZP, mert ő volt az, aki

a német szociáldemokraták kampányát is sikerre vitte.

A kampányguru legfontosabb állítása pedig váratlanul kijózanító lehet az amúgy depresszióra hajlamos magyar közéletben. Kretschmer szerint ugyanis a Fidesz könnyedén legyőzhető, mert akármilyen furcsa, de nincs igazi társadalmi támogatottsága. Ezt azzal igazolja, hogy már 2014-ben is alig tudott a kormánypárt mozgósítani, valójában kizárólag a választási rendszer segítette ismét hatalomhoz.

De itt nem áll meg. Határozottan kijelenti, hogy Orbán Viktor legyőzhető, mégpedig egy pozitív kampánnyal és némi baloldali populizmussal tálalva. Ezzel persze vélhetően nem arra utalt, hogy a baloldali pártok is kezdjenek „sorosozni”, hanem hogy végre az átlagember nyelvén, átélhető gondolatokat kell közvetíteniük.

Végezetül nyíltan kitálal a Fideszről, ez pedig alaposan átírhatja, amit eddig gondoltunk. Ugyanis még a német szakember szerint is az történt,

 „hogy a kormány nem tette rendbe a szociális rendszert, mindössze alamizsnát oszt, ahogy az Erzsébet-utalványokkal tette. Szerinte az egészségügyre és az oktatásra kellene a baloldalnak fókuszálni.”

Tehát tévedés a kormány gumicsontjaira reagálni és kár felülni a miniszterelnök kötözködő kis akcióira: ezek mind a figyelemelterelést szolgálják, hogy ne az égető kérdésekről beszéljünk. Most viszont világosan látszik, hogy mi a teendő. Ha a baloldal győzni akar, meg kell ráznia magát és érthetően elmondani az embereknek, milyen országot képzel el Orbán Viktor után. Egy jó miniszterelnök-jelölttel, együttműködéssel és a német szakember segítségével most végre igazi esély mutatkozik rá, hogy mindez sikerüljön.

 

loading...