Váratlan sztrájk béníthatja meg a kormányt: eldőlhet a választás a következő napokon

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

Megmoccant valami

Régóta általános téma ellenzéki körökben, hogy a kormánnyal szemben elégedetlenek miért nem kezdenek sztrájkolni. Pontosan tudjuk ugyanis, hogy Orbán Viktorékat nem igazán érdeklik a finom érvek. Kizárólag az erőből értenek. Most viszont – úgy tűnik – emberükre találtak: durva sztrájkra készülnek a köztisztviselők. Ráadásul mindezt a kampány közepén.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete azért kezdi meg a januárra tervezett sztrájkot, mert nem sikerült a kormányt rávenniük a követeléseik elfogadására – számol be az mfor.hu. A sztrájk első lépése január 12-re és 15-re várható, amikor az önkormányzati hivatalokat készülnek megbénítani a megalázott közalkalmazottak.

A szakszervezet most azért kényszerült ilyen kemény eszközökhöz nyúlni, mert

a kormány „két tárgyalási forduló után visszavonult a béremelésről kezdeményezett egyeztetésekről.”

A szakszervezet szerint a helyzet tarthatatlan és kétségbeejtő. Sok dolgozó fizetése 10 éve nem nőtt. A bérek így vállalhatatlanul alacsonyak. Mindehhez óriási munkaerő-hiány és leterheltség társul: már a miniszterelnöknek is megírták, hogy „ha most vasárnap” lenne a választás, elképzelhető volna, hogy a szakemberhiány miatt képtelenség lenne azt megtartani. (Persze Orbánról könnyen elképzelhetjük, hogy pont ez érdekli a legkevésbé.)

Ne felejtsük el azt sem, hogy a egészségügyi dolgozók is tüntetésre készülnek, ha a kormány nem nyitott a béremelési követelésükre. Márpedig egy kettős támadás könnyen megroppanthatja a Fidesz, pont a választás véghajrájában. Ilyenkor ugyanis sokkal nyitottabbak az emberek a politikára, minden hír 2-3x akkora erővel is hathat, mint a ciklus közepén.

Fontos tehát, hogy bátorítsuk a köztisztviselőket és egészségügyiseket. Ahogy azért is mindent meg kell tennünk, hogy minél többen hallhassanak ezekről a bátor kezdeményezésekről. A köztévén ugyanis nem sok szó esik majd róla…

loading...