Orbán nem hajlandó feloldani a válsághelyzetet: csalásra készülhet a kormány?

Válság nélkül is válság

Egészen döbbenetes és riasztó képet fest hazánk pszichológiai állapotáról az a tény, hogy a magyar kormány képes volt a hosszú éveken át tartó menekültezéssel, migránsozással és gyűlöletkeltő, már-már fasiszta propagandával egy országot kifordítani önmagából. De van ennél is durvább: a két éve tartó válsághelyzet már nem is akarja feloldani a kormány. Csak nem készülnek valamire?

Tegyünk máris tisztába valamit! Két évvel ezelőtt, 2015-ben valóban sok menekült érkezett át a déli határunkon. Sok dolgot lehet gondolni a menekült-kérdés megoldásáról, de egészen biztos, hogy válsághelyzetet emiatt hirdetett ki az Orbán-kormány. A válsághelyzet miatt több katona került a határra, magasabb lett a rendvédelmi szervek készenléti állapota. De van egy kis bibi. Ma már gyakorlatilag alig van mozgás a déli határ mentén.

„December első 26 napja közül 21-en egyáltalán nem fogtak el senkit a magyar hatóságok a déli határ közelében.

számolt be a 24.hu. Emellett azt is hozzáteszik, hogy az Országos Rendőrfőkapitányság szerint „drasztikusan visszaesett az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények száma Magyarországon”. De még mindig nincs vége! Az alábbi rendőrségi statisztika pontosan megmutatja, hogy milyen radikálisan visszaesett a menekültek száma:

Ehhez képest, az egyetlen  napon, december 14-én, amikor összesen 38 emberrel szemben kellett intézkedni, az ügyről óránként hírt adott a közmédia, az összes kormányzati rádió. A képernyőkről csak úgy ömlöttek a menekültek, ám a hírszerkesztőket jottányit sem zavarta, hogy az előző egy héten meg az égvilágon semmi nem történt.

Adva van tehát egy jogi „válsághelyzet”, ami különleges jogokat biztosít a kormánynak. Adva van a valóság, ami szerint nincs semmiféle szükség a válsághelyzetre. És adva van a kormányzati média, ami csak gerjeszti a hangulatot. És ne felejtsük el azt sem, hogy áprilisban választás lesz. Vajon vissza kíván élni a kormány a hatalmával és ezért tartja fenn a folyamatos félelmet? Ha az ellenzék megerősödik, elvinnének a válsághelyzetre hivatkozva egy-két ellenzéki politikust, mint Oroszországban? Vagy mindez csak paranoia? De ha nincs okunk félni, miért nem mond le a különleges jogairól a kormány?

A helyzet több, mint aggasztó. Nem jó kilátásokkal futunk neki a 2018-as évnek.

loading...