Bemutatjuk Magyarország legnépszerűbb politikusát, aki képes legyőzni Orbán Viktort

Kép forrása: MTI

Hajós András szerint

“Orbán Viktort nem győzheti le egy baloldali Orbán Viktor”

mert a miniszterelnök fölé kizárólag olyasvalaki kerekedhet, aki képes újjáépíteni, ami kettétört; békét hozni oda, ahol korábban békétlenség honolt és aki a politikában nem a saját uralmát, hanem a közösség szolgálatát látja. Hajós András szerint ez az ember Karácsony Gergely.

kar9

Egy héttel ezelőtt olyasmi történt, amit eddig ritkán láthattunk a magyar politikában: Hajóson kívül hírességek egész hada állt egy nyilvános kiáltványban Karácsony Gergely mellé. Mint írják:

“bizonyította, hogy képes egy újfajta politizálásra. Egy olyan politizálásra, amely az embereket szolgálja, mentes a korrupciótól és nem árokásásban gondolkodik, hanem méltányos együttműködésben. Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely hosszú ideje az ellenzék legnépszerűbb politikusa.”

tüntetésen

A listán többek között olyan nagy neveket találhatunk, mint például a filmrendező  Hajdu Szabolcs, Wittinghof Tamás budaörsi polgármester vagy éppen Dr. Bálint György. Bálint gazda egyébként a levélen kívül videóüzenetben is Karácsony támogatására buzdított, mert szerinte az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének

“tiszta a múltja, tiszta a jelene és bíztató a jövője”.

Ennyi bátorító szó után tegyük fel hát magunknak a kérdést: tényleg Karácsony Gergely lesz végül Orbán Viktor kihívója, aki véget vet a Nemzeti “Együttműködés” korrupt Rendszerének? A válasz meglepőbb lehet, mint gondolnánk.

A béke ereje

Karácsony Gergely csakugyan Orbán Viktor tökéletes ellentétpárja lehetne.  A miniszterelnök ugyanis örök-háborús, dacos és valljuk be, karizmatikus karakter. Ezzel szemben Karácsonyban inkább az egyensúlyra törekvő politikust fedezhetjük fel, akit képtelenség volna elképzelni testőrök gyűrűjében, viszont egy jazz-koncerten vagy éppen Zugló utcáin kerékpározva összefuthatunk vele anélkül is, hogy mindezeket kampányfogásként sütné el. Karácsony természetes, Orbán mesterkélt. A kérdés, hogy a választópolgárok melyik karakter felé húznak majd.

kar

Hajós András és Bálint gazda is “újfajta politizálásról” beszéltek. Ez mégis mit jelent? Az a nagy helyzet, hogy ha Karácsony a szó szoros értelmében “politizálni” szeretne, a megnyakkendősödött sablonhoz tartozna, mint a többiek. Ő azonban erre képtelen. Soha nem fog elmondani egy unalmas ünnepi beszédet, amelyet muszájból kellett megírnia. Nem fog demagóg mondatokat puffogtatni, hiszen ő kilóg a sorból. A puszta emberségével, amihez társított az élet némi tehetséget és intelligenciát is. Pont annyit, amennyit egy miniszterelnöknek kell birtokolnia.  Nem alkalmatlan azonban a politikai szerepvállalásra. Ugyanazon okból: mert kilóg a sorból.

kar7

Karácsony szerint abban, hogy ilyen lett, sokat köszönhet annak, hogy vidéken, egy kis faluban nőtt fel, ahol édesapja halála után anyukája egyedül nevelte három testvérével. A videó, amelyben őszintén mesél édesapja haláláról és nyírtassi éveiről felrobbantotta az internetet. Talán nem alaptalanul: régen láttunk már politikust ilyen kitárulkozónak, ilyen őszintének. Bizonyos értelemben tehát ennyire emberinek.

A politika ereje

Legyünk egy pillanatra kritikusak: mielőtt elérzékenyülnénk, jusson eszünkbe, hogy a politikához nem elég jó embernek lenni. A politikához tehetségesnek és (jó értelemben) furfangosnak is kell lenni, különben az embert elevenen eszik meg az ellenfelei. Vajon Karácsony képes erre? Vagy pusztán egy kedves figura, aki ugyan őszintén szeretné a változást, ám alkalmatlan arra, hogy Orbán Viktor méltó ellenfele lehessen? Összeszedtünk néhány információt róla, ami sokatmondó lehet:

  • karrierjét szociológusként és kutatóként kezdte: éppen ezért rendszerszinten látja át és ismeri a magyar társadalom különböző részeinek problémáit.

  • még 2010-ben ő volt az, aki miatt az LMP 7%-kal bejuthatott a parlamentbe, ő volt a párt kampányfőnöke.

  • Zugló polgármestereként képes úgy sikerrel vezetni a kerületét, hogy mindeközben az MSZP és a  FIDESZ a két legnagyobb frakció a képviselő-testületében, de egyik félnek sincs többsége. Azt gondolnánk, hogy egy ilyen helyzetből legfeljebb káosz születhet, Karácsony alatt mégis sorra indulnak az újabb beruházok és sikerrel megvalósított egy szociális reformot is.

Gergoprogrambemutato durermajus

  • bár Párbeszéd nevű pártjának támogatottsága nem óriási, mégis képes volt volt olyan új és előremutató ötleteket beemelni a közbeszédbe, mint például az Alapjövedelem gondolata (melyet Zuglóban részben már meg is valósítottak).

  • Karácsony körül, a Párbeszédben tömörül a baloldali politikusok egy új generációja.

  • Mióta miniszterelnök-jelölt, népszerűsége messze maga mögött hagyta mindenki másét. Ma ő a legnépszerűbb politikus Magyarországon.

  • Néhány héttel ezelőtt az MSZP is miniszterelnök-jelöltjének választotta. Így most a legnépszerűbb politikusként a legerősebb pártszövetséggel (MSZP-Párbeszéd) a háta mögött készület az áprilisi választásra

Azt hiszem, a felsoroltakból mindenki levonhatja a megfelelő tanulságot.

Karácsony-kormány 2018-2022?

Gergőliget

Egyikünk sem látja a jövőt, én sem szeretnék jóslatokba bocsátkozni. De nagyon úgy fest, hogy végre történik valami az ellenzéki oldalon. Végre felbukkant egy ember, aki tapasztalt, tehetséges, fiatal, van politikai erő a háta mögött, ráadásul pont Orbán Viktor tökéletes ellentéte: együttműködő, és képes kibékíteni az egymásnak feszülő érdekeket azért, hogy mindezzel ne a zsebét, hanem a közösségét szolgálja.

Ha van olyan pillanat, amikor abba kell hagyni a panaszkodást és el kell kezdeni reménykedni, szerintem most van.

loading...