Váratlan szövetségesre talált a Baloldal: a Fidesz már a kormányváltás utáni időkre készülne?

Forrás: newsonia.com

A váratlan „jóbarát”

Nagyon különös hír kelt szárnyra ma az interneten, amiről minden nevesebb hírportál beszámolt. A baloldalt hirtelen váratlan szövetségesre lelt: Kövér László váratlanul kiállt az Mszp mellett. Hogy ez pontosan mit jelent, arról máris  megindultak a találgatások…

Kövér Lászlót, aki jelenleg az Országgyűlés elnöke nevezetű „megtisztelő” tisztséget tölti be a Parlamentben, Orbán legrégibb csatlósai között tartják számon. Így tehát ha ő mond valamit, az sosem történik véletlenül. Mindig felételezhetjük, hogy rajta keresztül maga a miniszterelnök kíván burkoltan üzenni a közvéleménynek. Különösen érdekesek ezért Kövér most elhangzott szavai: mintha óvatos puhatolózásnak lennénk a tanúi.

A délmagyar.hu számolt be a politikus különös szavairól, melyek eredetileg Szegeden hangzottak el. (Botka László városában, vajon véletlen volna vagy újabb burkolt üzenet?)

Kövér szerint  ugyanis

„nem lenne jó, ha az MSZP kiesne a parlamentből a következő választáson, hiszen akkor adódik a kérdés: ki marad?”

Ez már önmagában is elég megdöbbentő kijelentés. Különösen, ha figyelembe figyelembe vesszük, hogy az utóbbi 7 évben nem igazán hallottunk olyat, hogy kormánypárti politikus bárkit is dicsérjen az ellenzéki oldalon.  Ám ez még mind semmi, mert szerinte:

„a magyar politikai porond többi ellenzéki szereplője rosszabb, mint a szocialisták, mégpedig részben azért, mert maguk eredetét 2010-re vagy későbbre datálják, vagyis nincs hagyományuk, s ezt még büszkén is hirdetik.”

Hoppá! Ez már olyan, mintha nem csak nyomatékosan üzenni akarna valamit, de még feltűnően kacsintgatna is mellé: „Értitek, amit mondok, ugye?”.

Mit jelent mindez?

Egyelőre nehéz pontosan azonosítani, hogy mi történhetett, de talán segítségünkre lehet az alábbi néhány fontos körülmény

  • Kövér szavai Szegeden hangzottak el, ahol Botka a polgármester, aki nem olyan régen még az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt. Ha ez nem véletlen,  utalhat arra, hogy Kövér szavait kifejezetten szándékosan időzítette mostanra és önmagán túlmutató jelentése is van (a diplomáciában nem szokatlan az ilyen körülményeskedés)
  • a  Baloldalon az elmúlt héten forradalmi változások zajlottak, nem lehetetlen, hogy végre összekapják magukat a demokratikus erők
  • a közvélemény-kutatások szerint bár a Fidesz jelentősen vezet, elsöprő többségben vannak a kormányváltást akaró szavazók, akik egyelőre „kivárnak”
  • külföldi és haza példák tömegei bizonyítják, hogy a választás előtti utolsó hónapokban meglódulhat egy érdemi kihívót felmutatni tudó politikai  erő.
  • Kövért már többször is használta Orbán szócsőnek maga helyett.

Ha mindezt egymás mellé tesszük, lassan körvonalazódik a váratlan és meglepő helyzet, miszerint

a Fideszben észrevették, hogy baj van és megpróbálnak kapaszkodókat keresni a kormányváltás utáni időkre.

Kövér szavai tehát nem csak egy magánvéleményt jelentenek, hanem tekinthetők burkolt üzengetésnek. Vagyis a Fidesz megpróbálhat az utolsó pillanatban félretenni minden aljasságot, amit ellenfeleivel idáig művelt, hátha egy esedékes kormányváltás után a győztes pártok elnézően viselkednek majd vele szemben. Ez pedig nem jelenthet mást, minthogy a Fideszben komolyan számolnak Orbán bukásának lehetőségével.

Váratlan fordulat, annyi szent. És a medve bőrére sem érdemes előre innunk. De ne felejtsük el, hogy a Fidesz nem improvizál, hanem mindig mindent tudatosan megtervez, olykor hónapokkal előre. Ezek szerint pedig a kormányváltás nemhogy nem lehetetlen, hanem nagyon is lehetséges.  Hiszen már ők is komoly lehetőségként számolnak vele.

 

loading...