Orbán múltjából olyan videó került elő, hogy ha van még tisztesség a jobboldalon elzavarják a vezérüket

Most újabb megdöbbentő  videó került ki Orbán Viktorról. Pár hete a Vera & Donald Blinken Open Society Archives Youtube-csatornára került ki a Fekete Doboz Alapítvány felvétele a Fidesz 1992. október, debreceni országos gyűléséről, ahol Orbán a Csurka-féle nacionalizmusra figyelmeztetett.

Ebben Orbán többek között olyan, ma talán még aktuálisabb megállapításokat tesz, mint például:

 

Ma a demokráciára leselkedő veszélyt komolyabban kell vennünk, mint ahogy tehetik azt a nyugat-európai politikusok, mert a parlamentáris demokráciát ma Magyarországon nem csak a politikai élet margóján gyülekező erők veszélyeztetik, hanem, mint láthattuk, a kormánypárti politikusok és politikai csoportosulások is.

Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinten minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika.”

Nem újdonság, hogy Orbán a pártjával együtt 25 év alatt sokat változott, de a beszéd következő részlete alapján nemhogy megváltozott, hanem gyakorlatilag még az alapvető kérdésekben is az akkori elveinek a szöges ellentétét vallja:

„Egy liberális kormány képes lehet arra, hogy kíméletlenül szembe szálljon a fejét már nálunk is egyre gyakrabban felütő rasszizmussal és idegengyűlölettel. Hogy megértesse és elfogadtassa a polgárokkal, hogy nem lehet ember és ember között különbséget tenni származásuk, bőrszínük, kultúrájuk és vallásuk alapján, mert ez ellenkezik minden civilizált országban követett írott és íratlan jogelvvel és erkölcsi szabállyal.
Ma úgy látom, hogy csak egy polgári középkormány lesz képes arra, hogy alternatívát nyújtson a radikális jobboldal nacionalizmusával szemben. A radikális jobboldal nemzetiségi politikája patetikus magyarkodásban, hazafias frázisokban és a környező országokkal szembeni kultúrfölény hangoztatásában merült ki. Eljött az ideje, hogy kimondjuk: az MDF alelnöke és támogatói visszaélnek a nemzeti retorikával, és valójában nemzetellenes politikát folytatnak.”

A videót a 444.hu szúrta ki, köszönet az összeálításért.

loading...