Orbán titokban őriz egy B-tervet, a fideszes politikusok pedig váratlan eseményeket jósolnak őszre

Forrás: MTI

Nyáron még a Szabadság hidat is lezárják, hogy mindenki piknikezhessen, nyaralhasson, rápihenhessen az őszre. Az új évszak azonban sok vészjósló jellel üzen a kormánynak. Harangozó Gábor az Európa Tanács MSZP-s delegáltja őszi háborúról és Orbán B-tervéről beszélt a Vasárnapi Híreknek.

Ősszel újra háború – A Brexit óta egyre jobban kötődnek a „maradó államok” polgárai az EU-hoz, példának okáért Magyarországon már az emberek 67 százaléka szereti az európai közösséget. Kérdés, hogy a népakarat mennyit számít a kormányfő uniós játszmájában – például menekültügyben. Orbán Viktort ugyanis nem maga a menekültkérdés zavarja, hanem az Európai Bizottság törekvése, ami mélyítené az EU integrációját, azaz több jogot adna a közösségnek és kevesebbet a tagállamoknak, magyarázza Harangozó Gábor.

A politikus abból az alapfeltevésből indul ki, hogy a menekültválságot egyetlen uniós ország sem tudja önerejéből megoldani – épp a migráció kapcsán kívánt olyan jogköröket magához vonni, amelyek eddig a nemzeti kormányokat illették. Jó példa erre a menekültkvóta. Magyarán, Orbán Viktor a menekültkérdés kapcsán elsősorban saját mozgásterét védi, amit lépésről lépésre tágított az utóbbi nyolc évben.

Orbánnak van egy B-terve

Harangozó a Vasárnapi Híreknek beszélt Orbán Viktor elképzeléseiről is. A politikus szerint a miniszterelnöknek „van B terve, és ez nem mindenképpen a bennmaradás.” A szocialista képviselő balsejtelmét két tény is erősítheti.

Az egyik az, miszerint hiába izmosodik az az uniós álláspont, hogy amelyik ország nem igazodik a közösségi értékekhez, az kevesebb támogatást kap – ugyanis Orbán oligarchái bevásárolták magukat az állami bankrendszerbe.

Másrészt fideszes politikusok nagy őszi tüntetéseket jósolnak. Márpedig impozáns sokaságot nem sok mindennel lehet az utcára vinni, de az EU-ból való kiugrás érdemi veszélyével igen, hiszen az uniós tagságot az emberek kétharmada támogatja.

loading...