Váratlan kijelentést tett a Fidesz volt miniszterelnökjelöltje: felfedte Orbánék legnagyobb gyengeségét

Ki gondolná, hogy a legyőzhetetlennek tűnő Fidesz sem kimozdíthatatlan a tengelyéből, és hogy a kőbástyának hitt erőd cölöpjei már korhadnak?

A Fidesz vezetése arra képes, hogy a 2-2,5 millió hívét mozgassa, akár a politikai spektrum egyik oldaláról a másikra, de maga a párt már nem nagyon látszik működni – ezt mondta a HVG-nek adott interjújában Bod Péter Ákos közgazdász.

A Budapesti Corvinus Egyetem professzora – aki a 2006-os választás második fordulójában még a Fidesz miniszterelnök-jelöltje is volt pár napig – úgy látja, hogy a kormánypárt már csak arra jó, hogy a kormány tervezett intézkedéseit teszteli a törzsszavazókon, és hogy egy szűk vezérkar ötleteit és döntéseit próbálja utólag kimagyarázni, de a döntéshozatalban a pártnak már nincs szerepe.

Bod Péter Ákos, aki jelenleg éppen a jobbára kiábrándult jobboldali értelmiségiekből álló Eötvös József Csoport tagjaként adott interjút a hetilapnak, azt mondta, már a 90-es években látszott, hogy a Fidesztől nem áll távol a durvább politikai stílus.

Az első kormányzásának tapasztalataiból pedig Orbán Viktor azt a következtetést vonta le, hogy nem lehet úriemberként politizálni, mert különben úgy jár a Fidesz, mint az MDF, 2008-ban pedig az egész politikai-gazdasági elvrendszer, amiben a Fidesz szocializálódott, összeomlott, és így új válaszokkal kellett előállni a pártnak.

A közgazdász azt is elmondta, nem tartja jobboldali pártnak a Fideszt, mert nem inkább leépíti a jobboldali alapértéknek számító jogállamiságot és piacgazdaságot. Orbán Viktorral utoljára három éve találkozott, amikor a miniszterelnök összehívott közgazdászokat, hogy kikérje a véleményüket a bankunióról, „de akkor is rohant a Slovan-Fradi meccsre – láthatóan a Ferencváros összeállítása jobban érdekelte” – írja összefoglalójában az Index.

Bod Péter Ákos kijelentését azért is érdemes átgondolni, mert ha körbenézünk bármelyik fideszes vezetésű városban, azt látjuk, hogy vagy a városatyák, vagy valamely megválasztott tisztségviselő nyilatkozik a Fidesz nevében, ők azok, akik a polgári pártból vezetők lettek, viszont a tagjaikat, azokat, akik mozgalomszerűen építkeztek annak idején, hátrahagyták. A Fidesznek, mint pártnak már csak jelképesen vannak helyi kezdeményezései, ritkán találkozunk fideszes bulikkal, programokkal, a pártszerű gondolkodás ugyanis átalakult a „miénk a város, miénk az ország” filozófiává.

Éppen ezért van az, hogy a Fidesz tisztségviselői lényegében csak látszólagos hatalommal bírnak. Na de mi történik azzal a párttal, amelyik mögött nincs szervezet?

Idővel ez is kiderül…

loading...