Kiderült, kinek az érdekében állt átírni az Orbán-interjút

Közleményben kért elnézést a Pannon Lapok, amiért „ismeretlenek” meghamisították Orbán Viktorral készített interjújukat. Egészen pontosan épp a nyomtatott Fejér Megyei Hírlap adott olyan szavakat Orbán szájába, amelyeket a miniszterelnök nem is mondott.

Az RTL Klub híradója telefonon érte utol a lapot kiadó Pannon Lapok Társaságának ügyvezető igazgatóját, Kázmér Juditot, aki a televíziónak azt mondta, támadás érte őket: vagy egy dolgozó volt, vagy kívülről hekkelték meg a számítógépes rendszerüket. Ezt továbbra is vizsgálják, és bár vannak részeredményeik, azonban azt nem feltétlenül szánják a nyilvánosságnak. Legalábbis Kázmér úgy fogalmazott: „nem érezzük úgy, hogy a nyilvánosság elé tudunk lépni ezekkel az eredményekkel”.

A híradóban elmondták, a lapkiadónál szigorítottak a belső rendszeren, bár az nem derült ki, hogy ez a gyakorlatban mit jelenthet. A miniszterelnök sajtósa nem szeretett volna reagálni a megváltoztatott interjúra.

Bármennyire is elégedetlen valaki Orbán politikájával, attól még nem illik interjút hamisítani – véli a fideszes feljelentő, Tényi István, aki ismeretlen tettes ellen kért intézkedést a Veszprém megyei rendőrségtől.
A feljelentéseiről ismert Fidesz-tag, Tényi István a rendőrséghez fordult az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült karácsonyi interjú meghamisítása miatt – írta a keddi Magyar Nemzet.

Kinek állt érdekében a hamisítás?

A lapnál dolgozó újságíróknak biztosan nem. Elvégre mostanában meglehetősen könnyű repülni egy újságtól, ha a tulajdonosnak nem tetsző tartalmat ír meg valamelyik munkatárs. Úgy még könnyebb, ha Orbán Viktor interjúját meghamisítja. A Pannon Lapok mégsem zárja ki ennek esélyét, bár a külső támadás lehetőségét sem veti el. Utóbbi mégis furcsa lenne, hiszen ha valaki kívülről nyúlt volna a rendszerbe, nem csak a Fejér Megyei Hírlap tartalmát írta volna át, hanem a Pannon Lapok egészéhez hozzáférhetett volna. Mindenképpen valószínű tehát, hogy egy belsős ember áll a „merénylet” mögött.

A lap szerkesztőjének, a Szabad Sajtó-díjas Klecska Ernőnek nyilvános Facebook-üzenőfalán az alábbi párbeszéd zajlott le.

klecska

„A mi fejünkre spekulált.” Egy ellenzéki érzelmű hekker pontosan tudja, hogy a dolgozók munkáját veszélyeztetné egy efféle akcióval, tehát ezért sem valószínű a kívülről érkező támadás. Ilyen esetekben azt kell megfigyelni, hogy ki járt a legjobban.

A válasz egyszerű: a Pannon Lapok. Elvégre a jobboldalhoz köthető tulajdonosi kör nem bocsát el ellenzéki újságírókat csak úgy, mivel ebből már nagy botrányok kerekedtek eddig is. Érdeke viszont, hogy kézi vezérléssel irányítsa azokat is, akik esetenként nem idomulnak a kormánypropagandához. Épp ezért jól járt, hiszen szigoríthatott a rendszeren, és gyanúba keverhetett olyan újságírókat, akik esetleg nemkívánatos személyekké váltak a lapnál.

A szerkesztőségben ilyenkor fokozódik a paranoia és eluralkodik a bizalmatlanság. Mindenki aggódik, hogy megnyitva hagy egy cikket, nem titkosítja le a fájlt, és hogy épp az ő gépén fogják átírni a következő interjút. Akkor viszont nincs kétség afelől, hogy fejek fognak hullani. Kázmér Judit közleményéből kiderül, hogy már vannak „részeredményeik” de ezeket egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Tartogatják majd őket a fiókban, és ha eljön az ideje, előrukkolnak velük.

Addig pedig mindenki húzza be a fülét-farkát, mert itt a hatalom diktál…

loading...