A fideszes polgármester Facebookon gúnyolódik a rászoruló egyetemistákon

Kép forrása: aldozotamas.hu

Dr. Áldozó Tamás Pápa fideszes polgármestere. Szakterületét tekintve jogász, de erről talán elfeledkezett egy Facebook-kiírásában, amikor is beazonosíthatóan teregetett ki információkat több, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre pályázó fiatalról.

„A csütörtöki képviselő-testületi ülés végén jeleztem, hogy bár már szerdán dönteni szerettünk volna az idei Bursa Hungarica pályázatokról, de a döntést kénytelenek voltunk elhalasztani. Kénytelenek voltunk, mivel a pályázók jelentős része által benyújtott igazolások és nyilatkozatok valóságtartalma megkérdőjelezhető. Őszintén sajnálom, hogy az eljárás során keletkezett adatok nem nyilvánosak, néhány ezer bicska hamar kinyílna a pápai zsebekben” – írja Facebook-posztjában a polgármester.

Ezzel nincs is semmi baj, hiszen Áldozó Tamás sajnálhat bármit, amit épp sajnálni kíván, mert nem sérti meg vele mások jogait, de még csak meg sem alázza a pályázókat, ha őket egy kollektívaként kezeli, és nem tesz olyan utalást, amelyből felismerhetővé válnak.

A probléma az ezt követő szöveggel van:

„Négytagú pápai család nyomorog a belvárosban üzemeltetett vendéglátóhelyből húzott nettó 69 ezer Ft jövedelemből, miközben a pályázó maga dicsekszik a Facebook-on vadonatúj telefonjával, olyannal, amire a család többhavi jövedelmét kellett volna elkölteni… Nemzetközi árufuvarozásból (kamionozás) havi 79 ezer Ft a megszerzett jövedelem; az ilyenről szívesen megkérdezném az alább idézett „fiatal politikust”. Aki szociálisan rászorul, az miből nyaral az Egyesült Államokban? Nulla Ft jövedelem mellett mennyire hiteles négy saját tulajdonú lakóingatlan? Talán a tegnapi bejelentés hatására, de egy pályázó már visszavonta benyújtott pályázatát. Néhányan követhetnék a példáját! Azt pedig fontos hozzátenni, hogy családi kapcsolatok sem nem segítik, de a „fiatal politikus” kedvéért mondom, nem is hátráltatják az ösztöndíj elnyerését” – A kiírásban szereplő fiatal politikus Töreki Milán, a pápai Jobbik alelnöke, aki 2015-ben emelte fel szavát egy sajtótájékoztató keretében, mivel évről évre kevesebb Pápán lakó egyetemista kapta meg az ösztöndíjat. Az erről szóló cikket be is linkelte a fideszes polgármester a kiírása alá.

Pápa nem túl nagy város a maga kb. 32 ezer lakosával (2011-es adat). Épp emiatt, ha a polgármester úr kiírja, hogy a belvárosi vendéglátóhelyből húzott lakásban élő négytagú családot vádolja csalással, mindenki tudja majd, kikről is van szó, és az is nyilvánvaló, hogy a „nyaralás az Egyesült Államokban” rész épp a cikkben idézett Töreki Milánra vonatkozik, aki maga is pályázó volt, és egyben politikai ellenfele a Fidesznek. Ezt a polgármester kiírása alá írt válaszában ő maga is elismeri:

„Egyszer valóban, ha jól emlékszem 2015 nyarán, jártam az USA-ban, ennek költségeit 100%-ban magam teremtettem elő a jó tanulással. Igen, a jó tanulással, mert az egyetem által kiutalt jórészt tanulmányi ösztöndíj gyűjtögetéséből sikerült megtennem életem nagy utazását. 🙂 Ha jól tudom, a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázatnál nem kell bevallani más egyéb helyről kapott ösztöndíjakat.”

Miért is találták ki a bürokráciát?

Nem azért, hogy az okmányirodában álldogáljunk tömött sorokban, hanem hogy a megfelelő intézményrendszer védjen minket, többek között attól, hogy egy polgármester nyilvánosan megalázza a politikai ellenfeleit, ha esetleg azok pályázni mernének egy ösztöndíjra.

  • Hogy jön ahhoz Áldozó Tamás, hogy egy szigorú szabályok és szempontrendszer között működő ösztöndíjrendszert felrúgjon csak azért, mert sajnálja, hogy a rászorulók adatai nem nyilvánosak?
  • Mi jogosítja fel őt arra, hogy saját Facebook-barangolásából következtetéseket levonva megállapítsa, hogy egy család jól él vagy rosszul?
  • Miért sejteti azt, hogy Pápán csalók élnek, akik nem is szorulnak rá az ösztöndíjra?

Abba bele sem megyek, hogy utazást/telefont/értékcikket lehet kapni, nyerni, diákmunkával megdolgozni érte, és persze nem bevallott jövedelemből hozzájutni, mert számtalan szempontot fel lehetne még sorolni ezeken kívül. A támogatás jogosultságát azonban nem a városatya fogja megállapítani a fotelből, miközben fiatal egyetemisták Facebook-oldalait böngészi, hanem az erre hivatott platform.

Ezek után ne csodálkozzon senki, ha az egyetemisták már pályázni sem mernek!

 

loading...