Nem a valódi Teréz körúti robbantót fogták el?

Budapest, 2016. október 20. A Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetõjének elfogásáról készült videofelvételt vetítik le az elfogást bejelentõ sajtótájékoztatón a Központi Nyomozó Fõügyészségen 2016. október 20-án. Elõre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Fõügyészség egy magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen elõéletû fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Összehangolt razzia keretében fogták el Karmacson a feltételezett Teréz körúti robbantót. A sajtótájékoztatón a rendőrség és a TEK úgy nyilatkozott: rendelkezésükre állnak a bizonyítékok, amelyek alapján be tudták azonosítani az elkövetőt. A napokban P. László édesapja a Blikknek nyilatkozott, méghozzá magabiztosan arról, hogy szerinte a fia ártatlan.

– Nehéz volt így látni a ­fiamat – kezdte az apa, aki letartóztatása óta először látogathatta meg a körúti robbantással gyanúsított gyermekét. „Igazság szerint nem nagyon tudtunk egymásnak mit mondani. Laci nem megtört, inkább értetlen: csak kapkodja a fejét és nem érti, mit is akarnak tőle” – nyilatkozott a lapnak az édesapa.

László szerint a fia bár fizikából mindig jó volt, a kémiá­hoz sosem volt tehetsége. Ő azt mondja, már csak ezért is elképzelhetetlen, hogy képes legyen elkészíteni egy bombát, nem beszélve rossz kézügyességéről és – a férfi állítása szerint – békés természetéről, valamint jó neveltetéséről. Apja szerint fia mindig csendes, nyugodt volt, az Uruguayban töltött évek alatt látta a leginkább felhőtlenül boldognak Lacit.

Nemrégiben a Ripost azt írta: sikerült átnéznie a több ezer oldalas nyomozati anyagot a Teréz körúti robbantással gyanúsított férfi ügyvédjének. Dr. Brunner Tamás a portálnak elárulta: bizonyos részek kifogásolhatóak a nyomozásban.

„Egyelőre nem kívánom a sajtó elé tárni, hogy pontosan mik azok, amiket észrevételeztem. Ezeket írásban jeleztem az ügyészség felé, de az ügy jelenlegi szakasza nem teszi lehetővé, hogy eláruljam” – mondta el a feltételezett elkövető védője. Mivel az édesapa véleménye meglehetősen elfogult, hiszen a fiáról van szó, illetve az ügyvéd munkájából adódóan megpróbál védelmet biztosítani a gyanúsítottnak, nem vonhatunk le pontos következtetéseket, azonban azt nem szabad elfelejtenünk, hogy bírósági ítélet még nem született, és sok mindent tartogathat a továbbiakban a nyomozás, amire mindeddig nem derült fény.

Mit tudunk?

Nemcsak a hátizsák maradványain, hanem a pokolgép alkatrészein is találtak DNS-nyomot a Teréz körúti robbantás után – írja a Magyar Idők. A DNS-minták egybevetése, illetve a Budapesten használt és a P. László présházában talált robbanóanyag összevetése újabb bizonyítékot jelenthet P. László ellen.

A pokolgép nitrogénműtrágyából és egyéb anyagokból készült fekete lőport tartalmazott, amit elektromos garázskapuk nyitásához használt távirányítóval hoztak működésbe. A szakértőknek arra a kérdésre is választ kell adniuk, hogy a Teréz körúton használt pokolgépet összeszerelt állapotban vitte-e a tettes a helyszínre, vagy pedig ott tette azt üzemképessé.

Ha a gyanúsított a szerkezetet már a Homokkomáromban vett présházában összeszerelte és így szállította Budapestre, akkor több száz ember életét veszélyeztette. A településeken áthaladva ugyanis egy éppen használatban lévő távirányító is beindíthatta volna a detonációt.

Ezt a kockázatot valószínűleg nem vállalta a robbantó. Inkább azt sejtik a nyomozók, hogy a pokolgép elektronikáját közvetlenül a detonáció előtt helyezte áram alá. A térfigyelő kamerák felvételein is látszik, hogy amikor az elkövető lerakta a hátizsákját a Teréz körúton, lehajolt a hátizsákhoz. Feltehetően ekkor tette be az elemeket a detonátort indító elektronikába. Ennek a „matatásnak” köszönhető, hogy bizonyító erejű DNS-nyomok maradtak a pokolgép alkatrészein.

A DNS ugyan nem hazudik, a detonátorra kerülése egy profi elkövető félrevezetése útján is odakerülhetett. Nem beszélve arról, hogy mindeddig P. László nem tett beismerő vallomást. A bizonyítékok a bűnösségét igazolják, de mindaddig, amíg a folyamat a végéhez nem ér, nem zárható ki, hogy mégsem ő a robbantó. Épp emiatt furcsa, hogy az elfogást követő első sajtótájékoztatón már „tettesként” harangozták be P. Lászlót, holott gyanúsítottként vették őrizetbe, és minden kétséget kizáróan a mai napig sem lehet kijelenteni, hogy a megfelelő embert fogták el.

Mindenesetre a legjobban talán azt tesszük, ha nem dőlünk hátra, hanem figyeljük a nyomozást, ami talán meglepő eredményeket tárhat majd elénk…

loading...