Ferenc pápa kíméletlenül beolvasott a KDNP-nek

„Mert aki hideg és langyos, az üljön föl a gázsütőre” – mondotta volt Gyurcsány Ferenc egy meglehetősen szenvedélyes beszédében, ami azóta is a fülünkben cseng. Ha mégsem így lenne, biztosítok mindenkit arról, hogy a rövid videó megtekintése után így lesz. (Vigyázat, szenvedélyes szónoklat következik!)

https://www.youtube.com/watch?v=jKWefYg8698

Ha túltettük magunkat Gyurcsány Ferenc megismételhetetlen gázsütőjén, térjünk át Ferenc pápa megszólalására, aki durván beolvasott a KDNP által képviselt „langyos kereszténységnek” és vele együtt azoknak, akik ezt képviselik.

Óvakodjunk attól, hogy langyos keresztényekké váljunk, mert így szem elől tévesztjük az Urat – figyelmeztetett a pápa november 15-én, kedden reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

Ferenc pápa a Jelenések könyvéből vett szentleckére – az Úr megrója a laodiceai egyház langyos keresztényeit (vö. Jel 14–22) – építette homíliáját, és rámutatott, hogy ez a „langyosság” nemcsak a kezdeti időkre volt jellemző, hanem a mai keresztényekre is igaz. Az Úr erős szavakat használ, amikor megszidja őket, mondván se nem hidegek, se nem melegek, ezért kiveti őket a szájából.

Az Úr nyomorult és szánalomra méltó embereknek nevezi azokat, akik gazdagnak hiszik magukat. Mindazonáltal szeretetből teszi, azért, hogy felfedezhessenek egy másik gazdagságot, amelyet csak Ő adhat meg. Ez pedig nem az a lelki gazdagság, amelyről azt hisszük, hogy a miénk, mert jók vagyunk és jól tesszük a dolgunkat, és minden rendben van… A gazdagság, amely Istentől jön, mindig kereszttel jár, vihart hoz, valami nyugtalanságot a lelkünkbe – hangsúlyozta a Szentatya.

„Azt ajánlom neked, vegyél fehér ruhákat, hogy felöltözz, hogy ne látsszon rút mezítelenséged” (vö. Jel 3,18). A langyos keresztények nem veszik észre, hogy ruhátlanok. Mint a mesében, amikor egy gyermek mondja ki: „De hiszen a király meztelen!” A langyos keresztények meztelenek – ismételte a pápa. – Elveszítik a képességüket a szemlélődésre, Isten nagy és szép dolgainak meglátására. Ezért az Úr megpróbálja fölébreszteni őket, segít, hogy megtérjenek. De az Úr egy másik módon is működik: ott áll, hogy meghívjon minket. „Íme, itt vagyok az ajtód előtt és kopogok.”

Vannak olyan keresztények, akik nem veszik észre, mikor kopogtat az Úr az ajtajukon, mivel minden zajt egy kalap alá vesznek. Fontos, hogy fölismerjük, mikor kopogtat az Úr, mikor akarja elhozni nekünk vigaszát – számol be Ferenc pápa szónoklatáról a Magyar Kurír.

Milyen egy langyos keresztény? Ilyen:

A legnagyobb probléma, hogy az Isten földi helytartójának tartott Ferenc pápa szavain a KDNP-s politikusok nemhogy elgondolkodnának, de néha még nekik áll feljebb.

Harrach szerint Ferenc pápa „menekültügyről vallott gondolatai nem képezik a hivatalos egyházi tanítás részét, vagyis nem jelentenek a hívő katolikusok számára lelkiismeretben kötelező azonosulást. Az intézménybe vetett bizalmukat sem ingatja ez meg, viszont joggal bántja őket a kívülről jövő durva minősítés. Ő ugyanis elsősorban spirituális és nem politikai vezető. A szenvedő emberrel való erős azonosulás kétségtelenül elnyomja benne a másik, számunkra elsődleges felelősséget, a migránsáradat elleni védekezést. Természetesen ennek mi sem tudunk örülni”.

Erre csak azt tudjuk mondani: aki hideg és langyos keresztény, az üljön föl a gázsütőre!


Oszd meg ezt a cikket, ha neked is eleged van a langyos keresztényekből!

loading...