Megszólalt a neves orvos: „addig ezen segíteni nem lehet, amíg az egészségügy vezetői Káslerestől, Müller Cecíliástól pozícióban maradnak”

Müller Cecília és Kásler Miklós.
Kép forrása: MTI

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő nem nagyon érti, mi történik a kormányzati adatközlésben. A szakorvos szerint három lehetséges forgatókönyv magyarázhatja a furcsa anomáliákat:

  1. a Kásleri intézkedések csak papíron működtek, a kórházigazgatók pozíciójuk megtartása iránti félelmükben szemrebbenés nélkül állították azt, ami nincs.
  2. És/vagy nincs elég ellátó személyzet, mert a jogállási törvény miatt elvándoroltak száma, plusz maga már a görgetett humánerőforrás hiány oly magas, hogy alapfeladatok ellátására sem alkalmas a rendszer.
  3. És/vagy egyszerűen a kormányzati számok nem igazak, sokkal több a kórházi beteg, mint amit bevallanak.

Ezek a mai számok: 7445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 778-an vannak lélegeztetőgépen. 

Az utolsó normális évet, 2019-et úgy zárta az egészségügy, hogy volt 67 494 kórházi ágy, ebből ténylegesen működő aktív ágy 41 105 volt, ez utóbbiból a NEAK ágy-kihasználtsági jelentése szerint békeidőben is valamivel több, mint 26 ezer ágy volt átlagosan foglalt. Tehát a COVID előtt átlagosan 15 ezer szabad aktív ágyat tudott a rendszer. 

2020 November 3-án leálltak a tervezett, nem sürgős betegellátások, majd november 9-én Kásler újabb ágyfelszabadítást rendelt el, negyven százalékát a rendelkezésre álló ágyaknak COVID ellátásra kellett fenntartani.

Így fordultunk a mába, és amennyiben az eredeti számokat nézzük, akkor az ágyfelszabadítással több, mint 16 ezer aktív szabad ágynak kellene lennie. 

Ami a valóságban még ennél is többet kellene, hogy jelentsen, hiszen békeidőben full kapacitáson is volt 15 ezer szabad aktív ágy, most még a tervezhető, nem sürgős beavatkozások is állnak, biztosítva még jónéhány ezer bevethető aktív ágyat. 

Csakhogy mégis azt látjuk, hogy mindenhol betelt a rendszer, Budapestről előfordulhat, hogy Vácra viszik a beteget. 

Ha a fentiek alapján valószínűleg több, mint 20 ezer aktív ágy áll üresen, akkor miért nincsen elegendő hely a betegek számára?

Ugyanez a kérdés az intenzív osztályos betegekkel kapcsolatban. Békeidőben 1160 intenzíves ágy állt rendelkezésre, amelyen átlagosan 700 beteg feküdt. Ez 700 ágy – illetve az elektív műtétek leállása miatt talán valamennyivel kevesebb – most is foglalt lehet nem COVID betegekkel. 

Kásler Miklós 2020 szeptember végén varázsceruzáját elővéve, elrendelte ezen ágyak bővítését, volt ahol a 12 ágyas intenzív osztályból 60 ágyas osztályt kellett tegnapra rittyenteni, plusz szakképzett személyzet nélkül. Összességében több, mint 500 ilyen ágyat varázsoltak. 

Most mégis azt látjuk, hogy a 778 plusz beteggel kezdenek betelni, pedig még  kb. 200 intenzíves ágynak szabadnak kell lennie nem beszélve a Kiskunhalasi Járványkórház kapacitásairól.

Tehát a fentiek szerint még bőven a komfort zónán belül kellene lennie az egészségügyi kapacitásoknak,  ha ezeket a számokat nézzük, azonban még sincs ez így. Azt látjuk, hogy ezen a téren is teljes a káosz.

Bárhogyan is van, addig ezen segíteni nem lehet, amíg az egészségügy vezetői Káslerestől, Müller Cecíliástól pozícióban maradnak.

loading...