Végre az átlagember számára is érthetően magyarázták el, mi a baj a kínai vakcinákkal

Kép forrása: AP/MTI

Végre érthetően elmagyarázták, miért nem jók a kínai vakcinák

Duda Ernő immunológus, virológus, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa a Válasz Online-nak adott nagyinterjúban részletesen elmagyarázta, miért tart a kínai vakcináktól.

A szakember szerint nagy gond, hogy a nyugati oltásokkal ellentétben, a kínaiakról alig lehet tudni valamit:

  • Az Egyesült Arab Emírségekben például 86%-os hatékonyságúnak találták a Sinopharm vakcináját, de nem tudni, ez mire vonatkozik, mert négyféle hatékonyságot mérnek.
  • A Sinovac esetében pedig „az egyik országban ezt mérték, a másikban meg azt”, a kínaiak pedig máig nem közlik a tömeges tesztelések dokumentációját, és ennek tetejébe még nem is kérik a két legtekintélyesebb gyógyszerhatóság, az amerikai és az európai engedélyét.

Jelenleg Nyugaton háromszázféle vakcinát fejlesztenek, de egyetlen olyan sincs köztük, mint a Sinopharmé és Sinovacé, ezek a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek. (…) Ezek a készítmények a harmadik világ tömegei számára készülnek.

Duda Ernő emlékeztetett, hogy a koronavírust nem az influenzához, hanem az autoimmun folyamatok beindítására képes hírhedt Zika-vírushoz lehet inkább hasonlítani:

A koronavírus nem influenza, a hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk!

– mondta a szakember.

A koronavírus ugyanis „lopakodó” vírus, olyan molekuláris mintázatokat hordoz, amilyenek az emberben is előfordulnak, ezért potenciálisan autoimmun folyamatokat indíthat el. Még az is előfordulhat, hogy a szervezet önmagát kezdi el támadni. A professzor nem tartja véletlennek, hogy a nyugati cégek csak azt az antigént akarják bevinni az oltással, ami feltétlenül szükséges a vírus elleni harchoz.

Nem azt állítja, hogy a kínai oltástól betegek lesznek az emberek, de a technológiából fakadóan ennek nagyobb a kockázata.  

Szerinte a kínaiaknak van modern védőoltásuk is, de az inaktivált vírust tartalmazó olcsó, gyorsan és tömegesen lehet előállítani, Kína ezeket csak befolyásszerzésre használja.

Duda emlékeztet arra is, hogy a normál engedélyezési folyamatnál a gyártó vállal felelősséget az esetleges problémákért, vészhelyzetinél azonban az állam, Duda Ernő nem lenne a magyar gyógyszerhatóság emberei  helyében, ha ő lenne döntési helyzetben, azt mondaná, a kínai vakcinákkal addig várni kell, amíg nem ismertek a részletes klinikai vizsgálatok eredményei.

loading...