Nem fogod elhinni, mit találtunk Kövér Lászlóról!

Mihály arkangyal a Mennyországi hierarchia szerint a legfőbb angyal, aki nevének jelentésében is azt hordozza, hogy “ki olyan, mint Isten.” (Ez azonban a héberből inkább kérdésként szerepel, tehát mint egy csatakiáltás az Úr nevében.) Elsődleges feladata a gonosz elleni küzdelem, nem hiába szentelnek neki imát is a katolikusok XIII. Leó pápa jelenése óta. Számos festmény, ikon is készült róla. Általában nagy kardjával ábrázolják, amellyel minden gonoszt elpusztít, és amivel átszúrta Lucifert, hogy letaszítsa a pokolba. Gyakran fekszik mellette legyőzve a Sárkány is.

Így van ez egy magyarországi kolostor templomában is, de itt Lucifer arca helyett valaki egészen mást fedeztünk fel egy képeslapon. Lehetséges, hogy Kövér László szerepel a festményen?

koveke

A sopron-bánfalvai kolostor ráadásul a kormányülésnek ad otthont a napokban. Mivel a freskó a XX. században készült, kétségesnek tűnt, hogy valóban a házelnököt ábrázolja, hiszen akkor még nem volt ennyire öreg, így utánanéztünk.

A nyolcévszázados múltra visszatekintő karmelita rend női ágát 1452-ben alapította Boldog Soreth János. Magyarországon elsőként a Sopronbánfalván telepedtek meg 1891-ben a karmelita apácák és rövidesen virágzóvá tették a középkori eredetű pálos kolostort.

Működésüknek éppen 1950-ben vetett véget a nálunk is végigsöprő sztálini diktatúra és miként az összes hazai szerzetes rendet, őket is feloszlatták és szétszórták a nagyvilágban. Talán éppen a drámai napokra és saját sérelmeire is gondolva festette meg még ugyanabban az évben, a restaurálásra szoruló templom falára Sztálin képében az Ördögöt, egy felvidékről áttelepített művész, Básti Zoltán. Noha erről nincsenek jegyzetek, ezért csak találgatni lehet, és Kövér Lászlóra jobban hasonlít a freskó, vélhetően mégis Sztálint ábrázolja…


Szerinted? Oszd meg a cikket, és kérdezd meg az ismerőseidet is! Kövér vagy Sztálin?

loading...