Orsós Viktor Orbán igazi neve? Mutathatjuk nektek a tényeket?

A jelenlegi (és reméljük, utolsó fideszes) miniszterelnökkel kapcsolatos cikkeink alatti kommentárokról mesélnénk. Köztük szinte kivétel nélkül minden alkalommal akad olyan, aki Orsós Viktornak hívja Orbán Viktort. Ez a legenda nagyon régre nyúlik vissza, ezért utánajártunk, hogy honnan ered, és hogy van-e igazságtartalma.

Évekkel ezelőtt az Ellenszél utánajárt, és megkerestük Orbán nagyapjának szomszédját, aki gyerekkorában is ismerte már a mai miniszterelnököt és a nagyszüleit. Ő, T. már két faluval odébb lakik, de emlékszik mindenre, mintha ma lett volna. – Az biztos, mondta, hogy az a pletyka nem igaz. „Nem cigányok, és tudtommal a felmenői között sincs cigányember. Én az öregapjuk mellett laktam, amellett, aki az állatorvos mellett dolgozott.”

Annyi bizonyos, hogy Orbán Viktor valójában nem Orbán Viktor, hanem Orbán Viktor Mihály. A Saudi Gazette lapból derült ki, hogy így hívják a miniszterelnököt. Elküldték hát kérdésüket Havasi Bertalannak, aki megerősítette, hogy “a miniszterelnök a nagyapja után kapta a második keresztnevét, amit nem használ.”

Orsós vagy Orbán?

„Kövérékkel ellentétben – nem volt munkásmozgalmi kapcsolata (Kövér nagyapja az 1930-as évektől a szociáldemokrata párt tagja volt). Orbán Viktor apai nagyapja ekkor magyarosította nevét Orsós-Oppenheimről Orbánra. A kis Viktor őszinte és mély vonzalom fűzte a nagyapjához. Több interjúban is eldicsekedett vele, hogy a papa megjárta a Don-kanyar dermesztő poklát, s olyannyira vitézül harcolt, hogy komolyabb sebesülés és fogságba esés nélkül tért haza a frontról. A tény ezzel szemben az, hogy a nagypapa nagyon gyáva ember volt, mindentől és mindenkitől rettegett, egy alapelve volt csupán: életben maradni, bármi áron.”

Azonban sem Orbán Viktor életrajzában, sem másutt nem található arra utaló jel, hogy a kormányfő nagyapja nevet változtatott volna. Úgy tűnik, hogy ez nem több, mint egy utcai legenda egy utcai harcosról. Főleg azért is valószínű ez a verzió, mert számos fórumon találhatunk különféle történeteket arról, hogy nem is Orsósnak hívták, hanem Orgovánnak. Erre azonban még álhírportálokon sem találunk említést.

Lehet, hogy ez sokaknak csalódás, de Orbán Viktor Mihály minden bizonnyal Orbán Viktor Mihálynak született. Felmenői is ezzel a vezetéknévvel élték túl a zivataros századokat.

loading...