A trappista sajt évtizedekig a magyar háztartások egyik alapélelmiszere volt. Könnyen reszelhető, jól olvadó, telt ízű sajt, amely szendvicsekhez és rakott ételekhez egyaránt bevált. Az utóbbi időben azonban egyre többen panaszkodnak arra, hogy a sajt már nem olyan, mint régen. Az EllenLábas videójában is jól látszik: a sajt színe fakóbb, állaga gumiszerű, reszelés közben szétesik, morzsolódik, és sütésnél sem olvad egyenletesen.
Az Ellenszél megkeresett egy tejipari dolgozót, aki őszintén beszélt a trappista változásának okairól:
„Több olyan termék is van, amit másként gyártunk, mint mondjuk 5-6 évvel ezelőtt. Sokkal rosszabb a minőség. Mi több gyártónak is bedolgozunk, de szinte mindegyik megköveteli az eljárás során a költséghatékonyabb megoldásokat és alapanyagokat. A vásárlók tapasztalata tehát valós, mi ezt belülről is látjuk” – mondta el Erzsébet.
De mit is jelent pontosan a „költséghatékonyabb megoldás”?
A gyártók gyakran csökkentik a felhasznált tej mennyiségét, és részben helyettesítik különböző tejporokkal. Emellett egyre több növényi zsiradék kerül a sajtokba, amelyek olcsóbbak, de rontják az állagot és az ízt. A rövidebb érlelési idő szintén spórolás: így a sajt gyorsabban kerül a boltok polcaira, viszont elveszíti azt a karakteres, telt aromát, amitől régen szerethető volt.
A változások a reszelhetőségben és az olvadásban is megmutatkoznak. A túl sok adalék miatt a sajt darabokra törik reszelés közben, sütéskor pedig nem nyúlik, hanem inkább szétfolyik és összeesik. Ez sokak számára csalódás, hiszen a trappistát éppen a könnyű használhatósága miatt kedveltük.
A vásárlók tehát nem képzelődnek: a trappista valóban nem az a sajt már, amit tíz évvel ezelőtt megszoktunk. A tejipari dolgozó szerint a helyzet nem egyedi, hiszen más tejtermékeknél is hasonló folyamatok zajlanak. A nagy kérdés az, hogy a magyar fogyasztók hajlandók lesznek-e többet fizetni a valódi minőségért, vagy marad az olcsóságra törekvő, silányabb termék.
Korábban az Ellenszél a Soproni szalámi minőségromlásáról írt. Erről itt olvashatsz bővebben:
Mi történt a Soproni szalámival? Olyasmit kaptunk egy nagy márkától, amit eddig soha