Ősztől jelentősen drágulhat az iskolai menza

Ősztől jelentősen drágulhat az iskolai menza
Kép forrása: MTI

Ősztől jelentősen drágulhat az iskolai menza – mi áll a háttérben?

A közétkeztetési cégek szerint minden működési költségük az inflációt meghaladó mértékben emelkedett, ami miatt szeptembertől több ezer forinttal kerülhet többe a diákok iskolai étkezése. Bár a menzák díjai eddig is eltértek egymástól, a szülők a napokban kézhez kapott új díjszabásokban szinte mindenhol magasabb összegeket láthatnak a tanév végi áraknál.

A korábbi árak és a mostani változás

A tavalyi tanévben a napi menzaár 600–1200 forint között mozgott. Az idei tanévre vonatkozó, szeptemberi díjak viszont ennél érezhetően magasabbak, még ha a pontos országos átlag csak októberre lesz ismert. A végső összeg ugyanis függ a helyi önkormányzatoktól: egyes települések a teljes ár 20–50 százalékát, ritkábban akár 100 százalékát is átvállalják, míg máshol csak a nyersanyagköltséget fedezik.

Miért drágul ennyire az iskolai étkezés?

Több tényező együttesen tolja felfelé az árakat:

  • Energiaár-robbanás: különösen a gáz ára ugrott meg, sok szolgáltatónak nincs lehetősége olcsóbb tarifát választani.

  • Élelmiszer-infláció: már meghaladta a 6 százalékot, amit tovább növel a péktermékek akár 15–30 százalékos drágulása.

  • Bérköltségek emelkedése: az ágazatban jelentős a munkaerőhiány és az elvándorlás, ezért idén átlagosan 10 százalékos béremelésre volt szükség a dolgozók megtartásához.

A szerződések hatása az idei árakra

Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (Vimosz) közösségi étkeztetési szekciójának vezetője szerint az idei áremelkedés mértéke nagyrészt attól függ, hogy a szolgáltatók tavaly milyen feltételekkel kötöttek szerződést. Ahol tavaly sikerült a költségnövekedés nagy részét beépíteni az árba, ott idén mérsékeltebb lehet az áremelés – és fordítva.

A közétkeztetők általában évente egyszer emelhetnek árat szerződésmódosítás nélkül, így próbálnak óvatosan árazni, hogy ne romoljon az étel minősége. A folyamatos költségemelkedés azonban kiszámíthatatlanná teszi a tervezést. Sáfár úgy véli, előnyösebb lenne a dinamikus árképzés, hiszen lehetetlen pontosan előre megmondani, mennyibe kerülnek majd az alapanyagok fél vagy egy év múlva. Mint mondta: ez olyan, mintha egy éttermet arra köteleznének, hogy az étlap árait egy teljes évig változatlanul tartsa, miközben minden beszerzés egyre drágább.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...