A szlovén külügyminiszter Orbánnak: nem hagyom a zsarolást

A szlovén külügyminiszter és Orbán Viktor.
grafika: ellenszel.hu

„Most nincs idő játszadozni” – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter, amikor reagált Orbán Viktor szándékára. A magyar miniszterelnök azt akarta, hogy levegyék a napirendről az ukrán csatlakozás kérdését a következő heti EU-csúcsról – írja a Politico. A szlovén külügyminiszter is keményen beszólt a magyar kormányfőnek.

Baerbock a ljubljanai látogatása során sürgette Orbánt, hogy vonja vissza vétóját az Ukrajnával folytatott bővítési tárgyalások megkezdésével és az újabb támogatás jóváhagyásával kapcsolatban. Ahogy arról az Ellenszél is beszámolt, a miniszterelnök hétfői levelében azt javasolta az Európai Tanács elnökének, hogy hagyják el a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó napirendjéről Ukrajna EU-csatlakozásának témáját.

„Amikor az európai béke veszélyben van, nincs időt vesztegetni. Minden nap, minden óra számít, hogy a népünket és különösen Ukrajna népét a lehető legjobban megvédjük” – fogalmazott a német külügyminiszter.

Az EU tervei szerint a december 14-15-i csúcstalálkozón jóváhagyják a bővítési tárgyalások megkezdését. Emellett szavaznak az Ukrajna számára szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról is. Azonban mindehhez valamennyi 27 tagállam jóváhagyása, (beleértve Magyarországot is), szükséges.

A szlovén külügyminiszter is üzent Orbánnak

Tanja Fajon, a szlovén külügyminiszter a sajtótájékoztatón szintén kritizálta Orbánt: „Nem hagyom a zsarolást” – nyilatkozta. Hozzátette, hogy azok az országok, amelyek uniós tagságért reformokat hajtottak végre, nem lehetnek a nemzeti politika áldozatai.

„Vannak olyan várakozások is, hogy a találkozón döntés születhet az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséről az Európai Tanácsban. Azonban az aktuális politikai és technikai előkészületek alapján ezek a várakozások jelenleg alaptalanok” – áll az Orbán által angolul megfogalmazott levélben, amelyet Charles Michelnek címzett. A miniszterelnök szerint a jövő heti találkozón valószínűleg a téma tárgyalása kudarchoz vezetne.”

Most is látszik, hogy Európa országai közös nevezőn lennének, csak Orbán nem. Ő vétóz mindent, ami Putyin érdekét szolgálja. Komolyan elhisszük, hogy a mi miniszterelnökünk ezt is jobban tudja bárki másnál Európában? Ehhez már erős fanatizmusra lenne szükség…

loading...