Závecz: végre kiderült, kik jutnának be most a parlamentbe

Závecz: kiderült, mely pártok jutnának be a parlamentbe.
Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Závecz Research legfrissebb reprezentatív felmérése szerint több párt támogatottsága változott. Kiderült, kik jutnának be most a parlamentbe.

Két hónappal ezelőtt a választókorú népesség 30 százaléka támogatta a kormánypártot, most pedig ez az arány 32 százalékra emelkedett (2,6 millió fő). A Demokratikus Koalíció továbbra is a második legerősebb párt, de erősödést tapasztalhatunk az esetében. Szeptemberben 13, most pedig 14 százalékot ért el (1,1 millió fő).

A Mi Hazánk támogatottsága csökkent, a múlt hónapban 7 százalék, most pedig 6 százalék (500 ezer választópolgár) támogatottsággal. A Momentum 5 százalékon maradt, 400 ezer fős támogatói körrel. A Jobbik és az MSZP mindketten javítottak 1-1 százalékponttal, így jelenleg 4 százalékon állnak (300-350 ezer támogatóval). Az LMP támogatottsága 2-ről 3 százalékra nőtt, míg a Kétfarkú Kutyapártnak 4-ről 3 százalékra csökkent a tábora, mindkét párt esetében 250 ezer támogatóval. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos, kevesebb mint 100 ezer fős támogatói bázissal.

A Závecz Research Intézet november elején végzett közvélemény-kutatása a biztos választók körében még magasabb Fidesz támogatottságot mutat. A részvételüket ígérő, biztos pártválasztók 48 százaléka szavazna a Fideszre. Az aktív választók között a Demokratikus Koalíciónak 19 százalékos a tábora. A Mi Hazánk ebben az elkötelezett szavazói csoportban jelenleg 8 százalékos, a Momentum pedig 6 százalékos.

Az MSZP és a Jobbik a biztos pártválasztók körében 4-4 százalékkal számolhatna. Az LMP ebben a csoportban 3, a Párbeszéd 2, a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Nép Pártján pedig 1-1 százalékos támogatottságot mutat.

Závecz: az ellenzék körében Budapesten is vezet a DK

A Fidesz támogatottsága vidéken növekedett az elmúlt két hónapban, a megyeszékhelyeken 5, a kis- és közepes városokban, valamint a falvakban pedig 3-3 százalékpontot. Budapesten viszont 4 százalékponttal csökkent a kormánypárt tábora szeptember óta. Az ellenzéknek összességében sokkal több szavazója van a fővárosban, mint a Fidesznek: a DK 18, a Momentum 13, az MSZP 6, az LMP 5, a Párbeszéd pedig 3 százalékos. A Jobbik, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága Budapesten 4-4 százalékos.

A Fidesz megyeszékhelyeken 33 százalékon áll, a többi vidéki városban 34, a falvakban pedig 35 százalékon. Mindhárom települési típusban a DK a második helyen található, 16, 14 és 9 százalékkal sorrendben – összegzi kutatását a Závecz.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...