Nitrogénművek bezárása: ezek brutálisan drágák lesznek a boltban

Ne hagyjuk magunkat az impulzusvásárlás veszélyes lehet!
fotó: ellenszel.hu

A Nitrogénművek leállása súlyos kihívás elé állítja a hazai mezőgazdaságot Bige László bejelentése után. A vállalat, amely a magyar műtrágya felhasználás kétharmadát biztosítja, 93 év után befejezi tevékenységét.

Mindez egy új kormányrendelet miatt, amely szén-dioxid kibocsátókra vetett ki visszamenőleges különadót.

A rendelet jelentős adóterhelést jelent Bige cégére, amely várhatóan a harmadik legnagyobb adófizetővé válik az idei év során. Az energiaárak növekedése és az orosz-ukrán háború miatt megugró földgázárak már korábban is nehézségeket okoztak a műtrágyagyártásban, és a vállalat leállása tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

A mezőgazdaság számára ez azonnali kiesést eredményez, mivel a műtrágya iránti növekvő igény miatt az árak emelkednek. A mezőgazdasági termelőknek külföldről kell importálniuk a műtrágyát, ami további gazdasági kihívásokat jelent.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint a piac árnövekedéssel reagálhat a megnövekedett keresletre, ami tovább nehezítheti a mezőgazdasági termelést. A magas műtrágyaárak és az inputanyagok áremelkedése a mezőgazdasági termények termelését gazdaságtalanná teheti.

Nitrogénművek: ezeken a területeken lesz drágább minden

A Nitrogénművek bezárása az általuk gyártott műtrágya hiányához vezethet, ami közvetlen hatással lehet a mezőgazdaságra és ennek következtében az élelmiszeriparra is. Az átlagos magyar ember ezek kapcsán érezheti meg:

Élelmiszerárak:

– A mezőgazdasági termelőknek magasabb költségeik lehetnek a dráguló műtrágya miatt, ez az élelmiszerárak drágulását hozza el. A termények, gyümölcsök és zöldségek ára emelkedhet, mivel a műtrágya nélkülözhetetlen a terméshozam növeléséhez.

– Az állattenyésztés is érintett lehet, mivel az állatok takarmányozásához is műtrágya szükséges. A takarmány árának emelkedése a hús és tejtermékek árát is befolyásolhatja.

Drágulás jöhet minden területen.
fotó: ellenszel.hu

A külföldről behozott termékek mind drágulhatnak

A műtrágyahiány miatt esetleges importnövekedés következhet be, ami az ország külkereskedelmi egyensúlyát is érintheti, és esetleges áremelkedést hozhat az importált termékekre.

A mezőgazdasági termelés nehézségeivel szembesülő gazdák talán kevésbé hajlandók lehetnek földeiket eladni, ami földárak emelkedéséhez vezethet.

– Az áremelkedés és az importált műtrágya növekvő költségei hosszú távon az élelmiszerbiztonságot is érinthetik, mivel az ország függősége a külföldről származó alapanyagoktól nőhet.

Az általános áremelkedés függ az intézkedésektől, amelyeket a kormány és a mezőgazdasági szektor hoz. Egyelőre ott tartunk, hogy mint annyi válságnak, ennek is Orbánék megszorító rendelete az okozója.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...