A DK szerint szégyen a 9,9 százalékos infláció

Az Európai Bizottság kimondta: Orbán góliát nagyságú hibát vétett.

A kormány szerint siker, a DK szerint szégyen a 9,9 százalékos infláció.

Októberben egy hajszállal 10 százalék alá csökkent az éves alapon mért infláció: 9,9 százalék volt a pénzromlás üteme. Orbán Viktor először tavaly decemberben fogalmazta meg célként, hogy 2023 év végére egy számjegyű legyen az adat.

„Fülön, vagy üstökön kell ragadni, le kell törni, le kell birkózni, letaposni” – mondta akkor Orbán.

Csakhogy az infláció letörése, épp úgy, ahogy az árstabilitás fenntartása a Magyar Nemzeti Bank feladata, a kormány mégis részben saját sikerként tekint a pénzromlás ütemének enyhe mérséklődésére.

„Miután a Jegybank erejét meghaladta az infláció elleni küzdelem, ezért a kormány vállalata a jegybank helyett, mellett, legyünk udvariasak, inkább mellett, hogy egy számjegyűvé fogja visszavágni az inflációt az év végére” – mondta néhány hónapja a kormányfő.

Eurostat: még mindig a magyar infláció a legmagasabb Európában

A magyar infláció azonban az Eurostat adatai szerint még mindig a legmagasabb Európában. A 9,9 százalékos árindex a háromszorosa, az euróövezetben mért 2,9 százalékos átlagnak.

A szomszédos Szlovákiában például az árak egy év alatt 7,8 százalékkal, Ausztriában csak 4,9 százalékkal emelkedtek.

A DK szerint az eredmény, amire a kormány ennyire büszke, Európa bármely országának vezetője számára szégyellni való adat lenne. 2023 egészére 18 százalék körüli pénzromlás várható. Ilyen rossz adatra utoljára 1997-ben volt példa.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...