Szikora Róbert Kádár Jánoshoz hasonlította Orbánt

Szikora Róbert és Orbán Viktor.

Szikora Róbert meglepő párhuzamot vont egy interjúban. Orbán Viktort Kádár Jánoshoz hasonlította. Nem képletesen, hanem valóban az egykori pártállami vezetőhöz mérte a mostani miniszterelnököt.

Veiszer Alinda vendége volt az énekes. A műsorban több érdekes megszólalást is idézhetünk Szikora Róbert mondataiból.

A rendszerváltás előtti ellenzékiségéről például olyan gondolatai vannak, amelyekkel Orbán Viktor aligha értene egyet. Idézzük őt:

Szikora Róbert szerint mesebeszéd, ha valaki azt mondja, hogy politikailag ő már a rendszerváltás idején elkötelezett volt. Szerinte az ellenzékiségbe hasonlóképp keveredtek bele akkoriban az emberek, mint Chaplin kisembere a Modern időkben. Ott a főszereplő egy zászlóval a kezében véletlenül a tüntető tömeg élére kerül. A műsorvezető ezután még egyszer rákérdezett, tényleg ezt gondolja-e Szikora a ’80-as évek ellenzékéről?

„Igen. Nem voltak hősök. Egy zenésznek nem is hősnek kell lenni, ő inkább szórakoztasson, önkifejezzen.”

Szikora Róbert a politikáról is hosszasan beszélt

Veiszer Alinda egy 1986-ban készült interjút vett elő, amit Szikora Róberttel készítettek. Ebben a zenész két kedvenc politikust nevezett meg. Gandhit és Kádár Jánost.

„Amit akkor Kádárról tudtam, az nekem meggyőző volt. Nem tudtunk az 56-os tevékenységéről, hogy akkor ő belügyminiszter volt, és hogy mit csinált”

– indokolta a válaszát Szikora Róbert.

A kérdésre, hogy ma ki a kedvenc politikusa, egyértelműen Orbán Viktort nevezte meg, aki szerinte egy politikai zseni, aki

„előre lép, lát három lépéssel, ahogy Kádár János is, csak Orbán tíz lépéssel lát előre.”

A zenész szerint nagyon jó, amit Orbán most a magyar néppel tesz, és bár ismeri a pálfordulását, vagyis hogy egykor még libsi volt, de nem az a lényeg, hogy mit csinált, hanem az, hogy most mit csinál.

Más párhuzamot is mondott Szikora:

„Mindketten ellenszélben kormányoztak: Orbán Viktor nyilvánvalóan Brüsszellel szemben harcol, Kádár János pedig szintén nem úgy táncolt, ahogy Moszkvából fütyültek.”

Bármennyire is próbálja távol tartani magát állítólagosan a politikától, Szikora Róbert az interjúban hozta a legújabb Fidesz-trendet a propagandából. Vagyis, hogy Moszkvát és Brüsszelt össze kell mosni. Hiába, a rendszer simulékony karakterei soha nem változnak, bárki is legyen hatalmon.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...