Orbán kudarcot vallott Putyinnal: Szijjártó elismerte

Orbán kudarcot vallott.

„Orbán Viktor is felismerte, hogy diplomáciai nyomás gyakorlásával sem érhető el, hogy Oroszország befejezze az ukrajnai háborút” – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója.

Az amerikai nagykövet kiakadt, amikor Orbán Putyinnal találkozott. Az ukrán külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy Orbán megmosta és fertőtlenítette a kezét.

„Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke találkozott Putyinnal Pekingben, és kijelentette, hogy nincs értelme tovább próbálkozni a konfliktus diplomáciai megoldásával. Ez figyelemre méltó, mivel korábban Orbán a tárgyalások fontosságát hangsúlyozta. Most azonban ő is belátta, hogy Putyin nem hajlandó erre. Tehát a diplomáciai út szinte kizárt” – mondta Podoljak az ukrán hírügynökségnek.

Hiába hirdette közpénzből Orbán a békét, kudarcot vallott

Az Orbán–Putyin találkozót követően a magyar külügyi tárca vezetőjének, Szijjártó Péternek vezetésével kiadott közlemény ismerte el, hogy a magyar miniszterelnök béketörekvéseire nincs fogadókész válasz az orosz elnöktől. A közlemény tartalmazta a következőket:

„Természetesen miniszterelnök úr a mai tárgyaláson is a béke lehetőségéről beszélt, és a béke mellett állt ki. A válasz, amit kaptunk, az egész találkozónak a mondanivalója, az ott elhangzottak sajnos nem túl sok pozitív reménykedésre adnak okot”.

Podoljak a mostani nyilatkozatban reményt fejezett ki egy harmadik csúcstalálkozóval kapcsolatban, amely az ukrán béke kezdeményezésről szól Máltán 2023. október 28-29-én. Az elnöki tanácsadó szerint fontos, hogy világosan és határozottan magyarázzák meg a jelenlévő országoknak, hogy Oroszország a világban növekvő instabilitás és zavar forrása.

Hiába a nagy barátság, hiába a sok reklám és hirdetés, Orbán megbukott, nem tud békét teremteni. Itt ő a háborúpárti, mivel annak az embernek az egyetlen megmaradt barátja Európában, aki miatt dúl a háború.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...