Kiderült, mennyi a GDP itthon : elsüllyedhet Orbán

Béremelés: egymillió ember számára tervezik megvalósítani.

Kiderült, mennyi a hazai GDP, vagyis a bruttó hazai termék nálunk. Mutatunk egy összehasonlítást más országokkal. Előrevetítjük, hogy nem állunk túl jól. A Wikipedia ábrája következik.

A hazai GDP állása.

57. helyen állunk. Bruttó hazai termék tekintetében vígan előz minket Románia, sőt még Katar és Irak is. Az Orbán Vikor szerintem már szinte nem is létező Nyugat itt is élen jár.

Mi az a GDP, és miért fontos?

GDP, vagyis Gross Domestic Product, magyarul „Bruttó Hazai Termék”, a gazdasági teljesítmény mérőszáma, amely egy adott országban vagy területen termelt összes áru és szolgáltatás értékét fejezi ki egy meghatározott időszak alatt, általában évente. A GDP a nemzetgazdaság méretét mutatja meg pénzben kifejezve, és fontos mutató a gazdasági egészség és teljesítmény értékelésében.

Az alábbiakban néhány ok, amiért a GDP fontos:

1. Gazdasági Teljesítmény Mérőszám: A GDP azt mutatja, mennyi áru és szolgáltatás került előállításra egy adott időszakban. Ezáltal lehetővé teszi a gazdaság egészségének és teljesítményének követését.

2. Összehasonlíthatóság: Lehetővé teszi különböző országok gazdaságainak összehasonlítását. Ennek segítségével megállapítható, hogy mely országok gazdagabbak vagy szegényebbek, és a fejlődés vagy visszaesés nyomon követhető.

3. Politikai Döntéshozatal: Ezek az  adatok szolgáltatják az alapot a gazdaságpolitikai döntések meghozatalához. A kormányzatok és központi bankok sok döntésüket a gazdaság teljesítményét befolyásoló tényezők alapján hozzák meg.

4. Munkaerőpiac és Foglalkoztatás: Ez a szém mérheti a gazdaság növekedését vagy zsugorodását, ami hatással van a munkaerőpiacra és a foglalkoztatásra. Ha ez a mérőszán nő, általában több munkahely jön létre.

5. Beruházások vonzása: Az országok és területek GDP-je vonzó lehet külföldi befektetők számára. Magas GDP általában a gazdasági stabilitást és növekedést jelzi, ami beruházásokat vonzhat.

6. Jóléti Mutató: A GDP hasznos az országok közötti jóléti különbségek bemutatására. Az országok, ahol a (fejenkénti) magas a brutttó hazaitermék, általában magasabb életszínvonalat élveznek.

Magyarország ebből a szempontból is az unortodox irányít választja. Itt úgy is akkora a gazdasági fellendülés, hogy nem kell foglalkozni a tényekkel.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...