Orbán olyat tett, hogy összeült miatta a NATO

A Fidesz népszavazást tartana az EU-ból való kilépésről.

Orbán olyat tett, hogy összeült miatta a NATO.

Csütörtök reggel találkoztak a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete – értesült a Szabad Európa. A találkozó apropóját az adta, hogy a NATO-tagokat egyre nagyobb aggodalommal tölti el Magyarország mélyülő kapcsolata Oroszországgal. „Ha jogos biztonsági aggályaink vannak, elvárjuk, hogy komolyan is vegyék” – mondta David Pressman nagykövet a Szabad Európának.

Hiába tart még mindig Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, az elmúlt napokban felgyorsultak az események a magyar–orosz kapcsolatok terén. Múlt pénteken Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvában tárgyalt, e hét kedden pedig Orbán Viktor személyesen találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Pekingben.

Ezek voltak a közvetlen kiváltó okai annak a csütörtök reggeli megbeszélésnek, amelyen a NATO-országok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete vett részt – tudta meg a Szabad Európa.

Múlt héten járt Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvában, kedden pedig Orbán Viktor személyesen találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is Pekingben. A Szabad Európa úgy tudja: ezek voltak a közvetlen kiváltó okai a csütörtök reggeli megbeszélésnek.

David Pressman úgy fogalmazott a találkozóval kapcsolatban: „mindannyian aggódunk amiatt, hogy a magyar miniszterelnök találkozott Putyin elnökkel, miközben Oroszország agresszorként áll háborúban Ukrajnával”. A nagykövet azt is elárulta, első sorban a Putyin-találkozó volt a téma a megbeszélésen.

Pressman azt mondta, rendszeresen tárgyal a magyar kormány különböző minisztereivel a magyar–orosz kapcsolatokat érintő kérdésekről, és nem gondolja, hogy bárki elhiszi, hogy az Egyesült Államok valójában a megosztó kulturális kérdésekben elfoglalt álláspontja miatt támadja a magyar kormányt.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...