Nagy felbontású videók megjelenítéséhez válasszon DisplayPort kábeleket!

A DisplayPort (DP) egy, a VESA által kifejlesztett, a VGA és a DVI csatlakozók utódjának szánt digitális kijelzőinterfész-szabvány, amelyet elsősorban a számítógép és a monitor összekapcsolására használunk.

 

Számos előnyt kínál a többi interfészszabványhoz képest, többek között a nagy felbontású kijelzők támogatását, a nagy frissítési sebességet, valamint a hang és videójel egy kábelen történő továbbításának lehetőségét, bár utóbbi a széles körben használt HDMI szabvány sajátja is. Használata kevésbé elterjedt, bár a gamer világban sokan esküsznek rá, ugyanis csak ez képes egyszerre több monitort vagy akár egy videofalat is kezelni. 

 

Mi az a DisplayPort kábel?

 

A DP kábeleket egy számítógép vagy más eszköz monitorhoz vagy kijelzőhöz történő csatlakoztatására használják. Alapvetően 2 típusa létezik, a DisplayPort audiovizuális interfész, illetve annak miniatürizált változata, amelyet az Apple fejlesztett ki, a MiniDP.

 

A DisplayPort kábelek az azonos nevű szabványt használva egyetlen kábelen továbbítják a video- és audiojeleket. Egyedi, 20 vagy több tűs csatlakozóval rendelkeznek, és különböző hosszúságban kaphatók, igazodva a forráseszköz és a megjelenítő eszköz közötti különböző távolságokhoz. Rendszerint IT rendszerekben, számítógépes monitorokon, grafikus kártyákon és laptopokon használják, és akár 8K felbontást, nagy frissítési sebességet és HDR konteót is támogatnak.

 

Ma már néhány, leginkább csúcskategóriás szórakoztatóelektronikai eszközön, például televíziókészülékeken és Blu-Ray lejátszókon is alkalmazzák. Akárcsak a HDMI, a DP is különböző verziókban létezik, a legújabb DP 2.1 a legnagyobb sávszélességet és a legújabb kijelzőtechnológiák támogatását kínálja.

 

Hogyan válasszon DP kábelt?

 

Minden DisplayPort kábel ugyanazokat a funkciókat támogatja, az elsődleges különbség közöttük az átviteli sebesség, vagyis a sávszélesség. A felbontás, a színmélység, a monitorok száma, a frissítési sebesség mind attól függ, hogy a kábel mennyi adatot képes továbbítani. A DP szabvány frissítései általában az átviteli sebesség növelését tartalmazzák.

 

Minél hosszabb a jeleket továbbító kábel vagy minél több adatot, nagyobb felbontást próbál átjuttatni, annál valószínűbb, hogy a jel gyengülni fog, és hibák és interferenciák keletkeznek. Éppen ezért a passzív DP kábelek hossza maximum 15 m. Ha ennél nagyobb távolságra van szüksége, jelerősítőt vagy aktív kábelt kell használnia.

 

Kell-e a DisplayPort?

 

A DisplayPortot és a HDMI-t gyakran hasonlítják össze, mivel számos azonos tulajdonsággal rendelkeznek. Eltekintve attól, hogy a DP és a HDMI különböző csatlakozókat használ, a DisplayPort inkább a számítógépekre összpontosít, míg a HDMI a televíziók és a fogyasztói AV-termékek csatlakoztatásának szabványává vált. 

 

Nagyobb sávszélessége miatt a DisplayPort nagyobb felbontást és frissítési sebességet támogat, így a játékosok és a professzionális videószerkesztők körében népszerű választás.loading...