Lengyel választások: itt vannak az első exit pollok

Több száz rendőrt küldtek a szerb-magyar határhoz

Lengyel választások: itt vannak az első exit pollok.

Az onet.pl adatai szerint az eredmények a következők:

  • Jog és Igazságosság (PiS): 36,8%
  • Polgári Koalíció (KO): 31,6%
  • Harmadik Út: 13,0%
  • Baloldal: 8,6%
  • Konföderáció: 6,2%

Bezártak a szavazóhelyiségek Lengyelországban. A választáson a hírek szerint a négy évvel ezelőttinél jóval többen szavaznak.

Vasárnap 17 óráig a szavazásra jogosultak 57,54 százaléka járult az urnákhoz, ami közel 12 százalékkal több, mint az előző parlamenti választásokon eddig az időpontig – írja az MTI a lengyel országos választási bizottság (PKW) közleménye alapján.

A legutóbbi, 2019-es szavazáson 17 óráig 45,94 százalékos volt a részvételi arány, vagyis 11,6 százalékkal alacsonyabb, mint most. A szavazóhelyiségek bezárásáig 2019-ben az erre jogosultak közel 62 százaléka voksolt. Ez volt a legtöbb az első, részben szabad 1989-es választás óta, amelyen még 62,7 százalékos volt a részvételi arány.

Rekordmagas részvételt észlelnek külföldön is, ahol több mint 600 ezer szavazó regisztrált.

A PAP hírügynökség magyarországi tudósítója szerint a budapesti lengyel nagykövetségen szavazók két óránál hosszabb időt is várakoztak, hogy leadhassák voksukat.

A szavazás este 21 óráig tart. Ezt követően a fő lengyel hírtelevíziók közlik a szavazóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérés, az exit poll eredményeit. A PKW jelezte: a parlamenti választások hivatalos eredményeinek ismertetése kedden várható.

Lengyelországban is népszavazást tartanak a voksolással egy időben. A kérdések az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről szólnak. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele vesz részt rajta. A népszavazási részvételi arányt az urnazárás után teszik közzé.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...