Hamász: a DK határozott döntést sürget, mit lép a Fidesz?

Hamász: a DK terrorszervezetté nyilváníttatná.

Terrorszervezetté nyilvánítaná a gyermekeket és civileket brutális kegyetlenséggel lemészároló Hamász csoportot a DK. Vajon mit lép erre a Fidesz?

Határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója. A javaslat elítéli a Hamász terrorszervezet 2023. október 7-én Izrael ellen indított támadását. A Gázai övezetből behatoló iszlamista fegyveresek válogatás nélkül öltek meg teljes családokat, időseket, anyákat és csecsemőket.

A Demokratikus Koalíció határozati javaslata felszólítja az Országgyűlést, hogy

  • hivatalosan ítélje el a Hamászt az ártatlan civilek tömeges meggyilkolásáért,
  • fejezze ki szolidaritását az izraeli néppel és együttérzését az áldozatok családtagjaival.
  • a határozat arra is felszólítja az Országgyűlést, hogy az Európai Unió Tanácsának vonatkozó határozata értelmében nyilvánítsa terrorszervezetté a Hamászt.

A DK határozati javaslata továbbá követeli a Hamásztól az elhurcolt túszok azonnali szabadon bocsátását, valamint a foglyokkal való embertelen bánásmód és a kínzások azonnali leállítását.

Jön az izraeli válaszcsapás? A Hamász civilekkel védi magát

Péntek kora hajnalban Izrael felszólította a Gázai övezet északi részén élő 1,1 millió embert, hogy 24 órán belül hagyja el a területet, és települjenek át a régió déli részére. A Hamász ugyanakkor azt kérte a palesztinoktól, hogy hagyják figyelmen kívül az evakuálási utasítást, és maradjanak otthon.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres, kérte Izraeltől további részletek megadását a Gázai övezet északi részének 24 órás kiürítéséről. Ez a lépés 1,1 millió embert érint, akiket arra kérnek, hogy a Gázai övezet déli részére települjenek át, ami a Gáza-folyó déli oldalán található. Ebben az időszakban már mintegy 400 ezer palesztin hagyta el otthonát. Az evakuálás célja az, hogy minimalizálja Izrael katonai válaszcsapásainak hatásait a civil lakosságra.

Az ENSZ izraeli nagykövete, Gilad Erdan, kritikusan értékelte a világszervezet reakcióját. Szerinte az ENSZ éveken keresztül figyelmen kívül hagyta a Hamász fegyverkezését és azzal kapcsolatos aggályokat. A szervezet civileket és infrastruktúrát használ fegyvereinek elrejtésére és támadások végrehajtására. „Most pedig az ENSZ inkább oktatja Izraelt, ahelyett, hogy támogatná Izraelt a Hamász támadásai ellen” – mondta a nagykövet.

További cikkeinket itt találod.

loading...