Hivatalos adatok érkeztek: bekövetkezett, amitől tartottunk

A Fidesz népszavazást tartana az EU-ból való kilépésről.

Az Eurostat legújabb elemzése ismét a GDP egy főre jutó mutatóját vizsgálta. A hivatalos adatok alapján Románia megelőzte Magyarországot ezen a gazdasági fejlettségi mérőszámon. Korábban ennek lehetőségéről már az Ellenszél is írt.

A hivatalos adatok szerint Magyarországon az egy főre jutó GDP 76,6 százaléka volt az Európai Unió átlagának, míg Romániában ez az arány már 76,7 százalékra nőtt. Így biztossá vált, hogy a szomszédos ország túlszárnyalta hazánkat a GDP terén.

Ennek hátterében az áll, hogy Románia gazdasága lényegesen nagyobb tempóban közeledett az uniós átlaghoz képest, mint Magyarország az elmúlt 9 év során. Egy friss tanulmány rámutat arra, hogy 2022-ben is lendületesebben haladt előre Románia, mint Magyarország a gazdasági fejlettség terén. Románia 2,9 százalékpontos előrelépést ért el az EU-átlaghoz képest, míg Magyarország csak 1,8 százalékpontot tudott felzárkózni.

Az elemzés további fontos megállapítása, hogy 2013 óta Magyarország a 11. leggyorsabban konvergáló gazdaság az uniós átlaghoz képest. Azonban ezt megelőzően inkább régiós versenytársak fejlődését kellett követnünk, és ezzel párhuzamosan a relatív teljesítményünk a régiós országokhoz képest romlott.

Ebben a térségben Csehország, Szlovákia és Szlovénia azok az országok, ahol 2013 óta kevesebb fejlődést tapasztalhattunk, mint Magyarország esetében. Ennek következményeként ma már csak öt uniós országot hagyunk magunk mögött az egy főre jutó GDP tekintetében: Lettországot, Horvátországot, Szlovákiát, Görögországot és Bulgáriát.

A témáról bővebben az ATV stúdiójában beszélgettek elemzők.

loading...