Újabb gázvezetéket rongálhattak meg, ugrott a gázár

A Fidesz népszavazást tartana az EU-ból való kilépésről.

Újabb gázvezetéket rongálhattak meg, ugrott a gázár.

A friss NATO-tag Finnország szerint “külső behatás” rongálta meg Észtországból induló gázvezetékét, aminek nyomán Nagy-Britanniában megugrottak a földgázárak. Helsinki vizsgálatot indított, és szándékosságra gyanakszik. Nagy-Britannia azonnal felajánlotta a segítségét.

Londonban is hullámokat vert a hétvégi hír, miszerint a friss NATO-tagállamot, Finnországot ellátó gázvezeték hirtelen szivárogni kezdett. A brit földgázárak közel 13 százalékkal emelkedtek annak nyomán, hogy híre ment:

Helsinkiben arra gyanakszanak, hogy vasárnap szabotázsakció érhette a Balticconnector nevű, a tengerfenéken futó vezetéket és több kommentátor azonnal Oroszországra kezdett gyanakodni.

„A finn védelmi erőknél és a finn kormány magasrangú tagjai határozottan Oroszországot látják a dolog mögött – mondta a The Telegraph című brit lapnak Charly Salonius-Pasternak védelmi szakértő. Rishi Sunak brit miniszterelnök ezek után azonnal közölte, „NATO-szövetségesként és barátként, az Egyesült Királyság kész támogatni Finnország vizsgálatát”.

„Úgy tűnik, hogy a gázvezetékben és a kommunikációs kábelben esett kárt külső beavatkozás okozta” – mondta Sauli Niinisto finn elnök. Hozzátette, hogy a kár kiváltó okát még nem találták meg, „Finnország és Észtország együttműködésével folyik a vizsgálat”.

Az észt nyomozók közölték, hogy nem érzékeltek semmilyen szeizmológiai aktivitást, azaz nem észleltek robbanást. A szivárgás miatt azonban leállították a csövön történő szállítást.

A Finn-öblön átfutó, Balticconnector vezetéken Finnország és Észtország mellett Oroszország osztozik. A Gasgrid finn hálózatfenntartó szerint a vezeték javítása akár hónapokig is eltarthat.

Az eset körülbelül egy évvel azután történt, hogy máig ismeretlen elkövetők felrobbantották az orosz gázt Európába juttató, Északi Áramlat I. és II. gázvezetékeket, egy olyan időszakban, amikor már javában dúlt az ukrajnai háború.

Az Északi Áramlat vezetékről több teória is napvilágot látott. Egyesek Oroszországot vádolták saját vezetéke felrobbantásával. Moszkva viszont a Nyugatot. Egy német vizsgálat egy ukrán szálat vélt felfedezni a nyomozásban.

A finn vezeték kapcsán Salonius-Pasternak megjegyezte: „az emberek várták Moszkva válaszát a finn NATO-tagságra. Közvetlen katonai lépésre nem lehetett számítani, a hibrid eszközeiket pedig jobbára megbénították”.

Jens Stoltemberg NATO-főtitkár is szolidaritásáról biztosította Finnországot. Az ügy valószínűleg terítékre kerül a NATO védelmi miniszterek szerdai és csütörtöki, brüsszeli csúcsán.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...