A D-vitamin bámulatos hatása: új kutatási eredmény jött ki

A D-vitamin magasabb dózisát ajánlja egy új kutatás.

Finn kutatók bizonyították, hogy a D-vitamin védelmet nyújthat a pitvarfibrilláció ellen.

Szívritmuszavarként is szokták említeni a pitvarfibrillációt vagy pitvarremegést. Ebben az esetben a pitvarok falai nem húzódnak össze szabályosan, hanem remegő mozgást végeznek. Ennek eredményeként a szívkamrák is rendszertelenül összehúzódnak, ami szabálytalan szívverést eredményez. Gyakran jár a pitvarfibrilláció szaporább szívveréssel is.

A D-vitamin különleges a vitaminok között, mivel nagy részét nem az elfogyasztott ételekből, hanem a napsugárzástól kapjuk. Sok kutatás már igazolta a D-vitamin pozitív hatását, azonban az ajánlott mennyiség kérdése ellentmondásos lehet. A zsírban oldódó D-vitamin túladagolható, ezért főként hosszú távon figyeljünk az esetleges veszélyeire.

Most pedig térjünk vissza a finn kutatásra. A Kelet-Finnországi Egyetem szakemberei hat éven keresztül, 2012 és 2018 között végeztek egy kísérletet, amelyben 2500 résztvevő vett részt. A kutatás, amit a finn D-vitamin-próbának vagy FIND-nek neveznek, arra irányult, hogy megértsék, hogyan befolyásolja a vitamin-kiegészítés a különböző szív- és érrendszeri problémákat, valamint a rákos megbetegedéseket.

A résztvevőket három csoportra osztották:

  • az első csoport napi kétszeres ajánlott D-vitamin adagot kapott,
  • a második csoport négyszereset,
  • míg a harmadik csoport placebót szedett.

Mindenki emellett fogyaszthatott saját D-vitamin-kiegészítőt, amely napi 20 mikrogramm D-vitamint tartalmazhatott.

A magasabb dózisú D-vitamin volt a nyerő

Kép forrása: MTI

A vizsgálat során 190 résztvevőnél diagnosztizáltak pitvarfibrillációt. Közülük 76 a placebót szedő csoportban volt, 59 az első csoportban, és 40 a másodikban. Tehát a nagyobb dózist kapó csoportban a pitvarfibrilláció kockázata körülbelül egyharmadával alacsonyabb volt.

Ez az új tanulmány tehát azt sugallja, hogy a nagyobb adagok a „napvitaminból” védelmet nyújthatnak a pitvarfibrilláció ellen, de óvatosan kell eljárni, mert a magas dózis hosszú távon aggodalomra adhat okot. A kutatók azonban úgy vélik, hogy az idősebb populációban a megemelt adag előnyökkel járhat a pitvarfibrilláció megelőzésében, annak ellenére, hogy kiindulási koncentrációja magasabb lehet.

Ennek ellenére mindenkit arra biztatunk, hogy konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdene egy nagydózisú vitaminkúrát, mivel egyénileg eltér a szervezetünk, betegségeink, allergiáink.

További cikkeinkért kattints ide! Felhasznált forrás itt.

loading...