Meghalt Sólyom László

Meghalt Sólyom László

Meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár – közölte a volt köztársasági elnök titkársága az MTI-vel vasárnap. Sólyom László „óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után” hunyt el – áll a közleményben.

Sólyom 1989 és 1998 között az Alkotmánybíróság tagja, nyolc évig a testület első elnöke volt. 2005-ben választották köztársasági elnöknek, öt évig látta el a posztot.

1942-ben született Pécsen, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Jogi Karán diplomázott, miközben az Országos Széchényi Könyvtár könyvtárosi képzését is elvégezte.

Később a jénai Friedrich Schiller Egyetemen kapott tanársegédi állást, Németországban doktorált német polgári jogból, disszertációját 1969 márciusában védte meg. Ugyanebben az évben tért vissza Magyarországra, az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében helyezkedett el tudományos kutatóként, valamint az Országgyűlési Könyvtárban is dolgozott. 1983-ban az ELTE Jogtudományi Karánál kapott egyetemi tanári kinevezést a polgári jogi tanszékre. Később átment a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karára, ahol tanszékvezetőnek nevezték ki. 2002-től az újonnan alakult Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem egyetemi tanáraként is dolgozott, 1999 és 2000 között pedig a Kölni Egyetem vendégprofesszora volt.

1975-ben védte meg az állam- és jogtudományok kandidátusi, 1981-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának lett tagja. 2001-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2013-ban rendes tagjává.

A volt köztársasági elnök 81 éves volt.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...